БГ СпортСпортБългарската миниолимпиада

Емил14.09.20181 min
https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2018/09/balgarskata_miniolimpiada_cover-1280x800.jpg

Ако случайно не сте улисани по подготовката на първия учебен ден или нямате възможност да се насладите на последните летни слънчеви лъчи, през уикенда ви очаква най-забележителното спортно телевизионно изживяване. Не едно, не две, а цели три световни първенства се провеждат в момента в България – съвпадение, което рядко може да се случи където и да е по света. А в събота и неделя поне в две от тях ще настъпи кулминацията.

Златни ли ще са „златните момичета“

Българската миниолимпиада

Нека първо малко да се ориентираме какво се случва. В София от началото на седмицата върви световното първенство по художествена гимнастика. За уикенда остава надпреварата при ансамблите, където българските грации имат най-големи, и то основателни надежди за медал. Очаква се зала „Арена Армеец“ да е пълна, а домакинските стени също да помагат в правилната преценка на съдийките. Предпоследната фаза и финалите са в следобедните часове, а в неделя след церемонията по награждаването ще бъде и традиционната гала.

Не академично, а световно гребане

Българската миниолимпиада

По-рано в двата дни ще бъдат излъчени финалите на световното първенство по гребане от Пловдив. Въпреки че е с неимоверна спортна стойност, то остана малко в сянка заради по-камерното българско участие и липсата на изявени състезатели. Няма две мнения – гребането е един от ключовите олимпийски спортове с глобално разпространение, история и популярност и при всякакви други обстоятелства едва ли щеше да бъде подминато с лека ръка. На фона на останалите събития световното по гребане се губи, но ако искате да видите най-добрите състезатели в този страшно изискващ спорт, бъдете пред екраните преди обед.

Волейболни емоции

И докато в София и Пловдив се раздават отличия, във Варна и Русе ще бъдат разпределяни местата в първата групова фаза на световното първенство по волейбол. Националите, водени от Пламен Константинов, трудно могат да бъдат наречени фаворити. А и загубата от Иран във втория мач показа, че битката трябва да се води за всяка точка, защото на сцената има много класни съперници. В неделя вечерта ще е един от ключовите двубои – този срещу Куба, който дойде на турнира с подмладен състав. Но този тим е готов винаги са поднесе изненади, ако бъде недооценен. Кубинците много скачат и кипят от южняшка кръв, а българските волейболисти ще трябва да укротят тази тяхна страст като предложат хладнокръвна и разумна игра.

Надежда за нов живот

Българската миниолимпиада

В цялата тази суматоха се прокрадва и мачът между Русия и България от световните квалификации по баскетбол в неделя от 18:00 часа. Възпитаниците на Любомир Минчев нямат, а и никога не са имали шансове за класиране. Тук дори да мечтаеш силно, не стига. Просто, защото реалностите в световния волейбол са такива – българският тим не гъмжи от класа. Но това, което могат да направи е да вдъхне нов живот на баскетбола ни като цяло, да запали децата и да покаже, че има бъдеще. Първата много важна крачка беше направена с победата над европейския шампион от 2013 г. и абсолютно класен тим на Франция в четвъртък. Сега е времето да се затвърди добрата колективна игра, а не да последва срив, както вече се е случвало в историята.

Класиката БНТ в нови дрехи

И накрая – къде все пак да гледаме цялата тази българска спортна миниолимпиада (неслучайно и президентът на МОК Томас Бах дойде на посещение). В тези дни БНТ не е или пък може би е за завиждане. Разкъсани между 4 града, дори 5 като се добави баскетболния мач от Ботевград, националната телевизия изживява такова техническо и продукционно изпитание, каквото рядко се е случвало в последните поне 25 години. На първо място успешната реализация е доказателство, че телевизията още има силите да се справи с каквото и да предизвикателство. Но също това е трупане и на безценен опит. Вдигането на летвата винаги носи положителни резултати, които вероятно ще оставят последствия с години напред. Да не подценяваме друго – каква по-добра реклама за новата визия и брандиране на БНТ от това всички погледи да са съсредоточени на едно място. Спортните събития се излъчват предимно по БНТ 1 и БНТ 3 (бивша БНТ HD), а дори и по БНТ 2. Точно сега е моментът зрителите да свикнат с новите имена на каналите.

Така че спортният телевизионен уикенд си заслужава. Отдайте се на емоциите и стискайте палци на българските състезатели. Тази подкрепа ще им е нужна.

Автор: Георги Филипов

Коментари

Емил

Един ентусиаст с клавиатура в едната ръка и радиостанция в другата. Смее се. :D

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023