Българската миниолимпиада

Емил Емил

Ако случайно не сте улисани по подготовката на първия учебен ден или нямате възможност да се насладите на последните летни слънчеви лъчи, през уикенда ви очаква най-забележителното спортно телевизионно изживяване. Не едно, не две, а цели три световни първенства се провеждат в момента в България – съвпадение, което рядко може да се случи където и да е по света. А в събота и неделя поне в две от тях ще настъпи кулминацията.

Златни ли ще са „златните момичета“

Българската миниолимпиада

Нека първо малко да се ориентираме какво се случва. В София от началото на седмицата върви световното първенство по художествена гимнастика. За уикенда остава надпреварата при ансамблите, където българските грации имат най-големи, и то основателни надежди за медал. Очаква се зала „Арена Армеец“ да е пълна, а домакинските стени също да помагат в правилната преценка на съдийките. Предпоследната фаза и финалите са в следобедните часове, а в неделя след церемонията по награждаването ще бъде и традиционната гала.

Не академично, а световно гребане

Българската миниолимпиада

По-рано в двата дни ще бъдат излъчени финалите на световното първенство по гребане от Пловдив. Въпреки че е с неимоверна спортна стойност, то остана малко в сянка заради по-камерното българско участие и липсата на изявени състезатели. Няма две мнения – гребането е един от ключовите олимпийски спортове с глобално разпространение, история и популярност и при всякакви други обстоятелства едва ли щеше да бъде подминато с лека ръка. На фона на останалите събития световното по гребане се губи, но ако искате да видите най-добрите състезатели в този страшно изискващ спорт, бъдете пред екраните преди обед.

Волейболни емоции

И докато в София и Пловдив се раздават отличия, във Варна и Русе ще бъдат разпределяни местата в първата групова фаза на световното първенство по волейбол. Националите, водени от Пламен Константинов, трудно могат да бъдат наречени фаворити. А и загубата от Иран във втория мач показа, че битката трябва да се води за всяка точка, защото на сцената има много класни съперници. В неделя вечерта ще е един от ключовите двубои – този срещу Куба, който дойде на турнира с подмладен състав. Но този тим е готов винаги са поднесе изненади, ако бъде недооценен. Кубинците много скачат и кипят от южняшка кръв, а българските волейболисти ще трябва да укротят тази тяхна страст като предложат хладнокръвна и разумна игра.

Надежда за нов живот

Българската миниолимпиада

В цялата тази суматоха се прокрадва и мачът между Русия и България от световните квалификации по баскетбол в неделя от 18:00 часа. Възпитаниците на Любомир Минчев нямат, а и никога не са имали шансове за класиране. Тук дори да мечтаеш силно, не стига. Просто, защото реалностите в световния волейбол са такива – българският тим не гъмжи от класа. Но това, което могат да направи е да вдъхне нов живот на баскетбола ни като цяло, да запали децата и да покаже, че има бъдеще. Първата много важна крачка беше направена с победата над европейския шампион от 2013 г. и абсолютно класен тим на Франция в четвъртък. Сега е времето да се затвърди добрата колективна игра, а не да последва срив, както вече се е случвало в историята.

Класиката БНТ в нови дрехи

И накрая – къде все пак да гледаме цялата тази българска спортна миниолимпиада (неслучайно и президентът на МОК Томас Бах дойде на посещение). В тези дни БНТ не е или пък може би е за завиждане. Разкъсани между 4 града, дори 5 като се добави баскетболния мач от Ботевград, националната телевизия изживява такова техническо и продукционно изпитание, каквото рядко се е случвало в последните поне 25 години. На първо място успешната реализация е доказателство, че телевизията още има силите да се справи с каквото и да предизвикателство. Но също това е трупане и на безценен опит. Вдигането на летвата винаги носи положителни резултати, които вероятно ще оставят последствия с години напред. Да не подценяваме друго – каква по-добра реклама за новата визия и брандиране на БНТ от това всички погледи да са съсредоточени на едно място. Спортните събития се излъчват предимно по БНТ 1 и БНТ 3 (бивша БНТ HD), а дори и по БНТ 2. Точно сега е моментът зрителите да свикнат с новите имена на каналите.

Така че спортният телевизионен уикенд си заслужава. Отдайте се на емоциите и стискайте палци на българските състезатели. Тази подкрепа ще им е нужна.

Автор: Георги Филипов

Коментари

Сподели
Един ентусиаст с клавиатура в едната ръка и радиостанция в другата. Смее се. :D