Ловци на храна!

Със Събин Ранков се запознах преди близо две години в един изключително ветровит мартенски ден на ул. „Шипка“, където готвачът държи едно изключително колоритно заведение. Поводът беше неговото участие в MasterChef България. Много време мина от тогава, Събин отпадна от MasterChef, продължи да работи в ресторанта си, снима се в няколко реклами и непрестанно обикаляше из най-различни точки у нас и в близкия Балкански полуостров, поне според фейсбука му. Някъде между всички тези моменти Събин и шеф Андре Токев комбинират полезното с приятното и започват снимките по шоуто на bTV „Ловци на храна“. Нещо, което, признавам абсолютно субективно, винаги гледам с удоволствие.

Как станаха нещата?

Ловци на храна!

Един неделен обяд, както се случват повечето хубави неща в живота, просто попаднах на предаването. Първо, познавах Събин, второ, харесвах Андре Токев и трето, и може би най-важното, ако можехте да ме видите щяхте да разберете, че храната е едно от любимите ми удоволствия в живота.

Най-специфичното в „Ловци на храна“ обаче беше фактът, че предаването наподобяваше на някаква смесица между кулинарен влог и готварско шоу с викане от главен готвач. Ако в първи сезон Събин изглеждаше като ученик, който върви с учителя си, то в сезон 2 нещата изведнъж започнаха да придобиват по-различна форма.

Сезон 2…

Ловци на храна!…се оказа по-специфичен, защото вече е тематичен. Тоест, зрителят не просто гледа двама готини мъже, които имат отношение към храната, но и научава различни любопитни факти за културата на хранене в различните места.

Антъни Бурдейн беше казал преди много време, че „храната не е просто субстанция, която тъпчеш в устата си, когато си гладен, а е отношение към живота“. Признавам, че кулинарията не е моето нещо и не е умение, което владея, но хората, които го могат ме карат да изпитвам възхита. В сезон 2 на „Ловци на храна“ почувствах нещо такова. И най-важното шеф Андре Токев и Събин Ранков се държаха един с друг като равни.

Нова есен, нов сезон

Ловци на храна!За хората, които сега научават за пътешественическото кулинарно шоу на bTV, това ще бъде шокиращ факт, но от средата на октомври „Ловци на храна“ се завърна със своя 3-ти сезон. В новите епизоди търсачите на автентични вкусове и рецепти обикалят из интересни кътчета в страната и се срещат с наследниците на старите българи капанци, опознават нравите на шопите и откриват, че кухнята на траките се е запазила и до днешни дни. Но някак това е ясно. По-любопитното е, че този път, по пример на световно известни готвачи, шеф Токев и Събин търсят познати вкусове и нови рецепти в Македония, Гърция и Турция. Домакините от съседните държави им показват ястията, с които най-много се гордеят, а „ловците“ откриват, че турската, гръцката, македонската и българската кухня отдавна са обединили вкусовете си и говорят на един език – езикът на кулинарните истории. Часът е обеден – 12:30, денят е неделя, най-лежерният и подходящ за вкусна храна, а каналът – bTV.

„Ловци на храна“ е такова шоу, което ще ви разведри, защото в него няма състезание, няма надъхване, няма бързане. Само готвене и удоволствие. Защото, както обичат да казват там – „всяка рецепта разказва история”.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *