О, „Фермата“! О, чудо!

Когато говорим за реалити сезон, то можем да кажем съвсем спокойно, че българският зрител се асоциира много повече с него, отколкото с каквато и да било друга продукция у нас. Дали е защото в него той намира стереотипи познати му от ежедневието или е защото гледа живия живот на стероиди, не е ясно и няма нужда от такъв анализ. Простата статистика гласи, че у нас реалити се прави и гледа на корем и това е тенденция, която скоро няма да утихне.

Ето заради това четвъртият сезон на „Фермата“ пристига с мотото „Съединение“ през септември, за да задоволи глада на целокупния зрител за хляб и зрелище. Във „Фермата“ този слоган има буквален смисъл.

Признавам честно, че аз не съм човек, който чака „Фермата“ или което и да било друго реалити с нетърпение. Животът в мизерни битови условия не ме привлича по никакъв начин, нито страстите, които се разиграват там.

Оцеляване в българското село

„Фермата“, поне за мен, е един вид „Сървайвър“, но в българското село. Подобно на световното реалити и то е снимано месеци по-рано в приятните условия на лятното време. Можем да кажем, че хората, които работят по формата са бачкали цяло лято, за разлика от много други и на есен, както се случва във всяко село, ще берат плодовете на труда си.

Новият сезон, подобно на тези преди него залага на няколко неща – група популярни личности и малка група непопулярни, екстремни битови условия и слогана „изберете българското“. В новия четвърти сезон риалити шоуто по bTV има за цел не просто да продължи възраждането на българските дух и традиции, както се случваше в предишните три, но и да започне да създава история на база на ценностите, които обединяват българите у нас и по света – силата на българския дух, семейството, уважение към традициите и куража за справяне с предизвикателствата на ежедневието.

Според създателите наплива за участници в този сезон е близо около 13 хиляди и от тях са избрани едва малцина, които са избрани „благодарение на вълнуващите си лични
истории, каузи и силно изразена индивидуалност.“ Към тях се добавят и известните, които този път не са обичайните звезди, които може да видите в реалити формати.

Спортисти, бизнесмени и артисти

Сред потвърдените имена са бизнесменът Ивайло Караньотов, Дидо от Д2, защото самият той бил човек на природата и обича да ходи по планини, живее здравословно и спортува – задължителни качества за такъв формат – и съответно вярва, че може да спечели наградата от 100 000 лева.

Също така към тях се присъединяват Йордан Йовчев, чиято основна цел е да вдъхновява останалите участници, каквото и точно да значи това. „Поканихме Йордан Йовчев не само защото той е една от най-големите световни звезди в спорта, но и защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света, винаги е избрал да се състезава под българския флаг, а е имал възможността да си осигури перфектните условия за спортна кариера, състезавайки се за друга страна“, казва самият Андрей и аз му вярвам, Йордан Йовчев е приятно лице от българския спорт, но какъв ще е той когато стане дума за реалити е друга тема. А как ще вдъхновява участници мога само да гадая.

Последната обявена до момента звезда, която ще се включи в шоуто е спортистката Ваня Стамболова. Тя е лекоатлет, европейски шампион и силно мотивиран участник да стане първата жена победител във формата. Лично аз й го пожелавам. Когато говорим за дисциплина и издръжливост, то спортистите наистина нямат равни. Но тъй като „Фермата“ е формат, който залага и на взаимоотношения, а за тях уроци няма, изходът може да е всякакъв.

Битът има невероятната способност да изкарва най-лошото от хората. Дори екстремен и имащ нужда от колектиност, той е онази неприятна брънка във веригата, която носи монотонност и съответно предизвиква дрязги. И голяма част от тези формати, залагат именно на това. Група непознати живеят заедно за три месеца в кофти условия? Всичко може да се случи и „Фермата“ е доказала това с последните си три сезона.

Предаването стартира от 7 септември по БТВ и неговите фенове могат да гледат жадно и да се чудят дали „Съединението“ ще остане такова от началото до края.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.