Време е за добра телевизия… и кино

„Лятото дойде, къде си бе, момче?

Ъпсурт бяха изпяли, че „лятото дойде, къде си бе, момче?“ Лятото обаче е към своя финал и освен summertime sadness, както пък пее Лана Дел Рей ще донесе на своите жадни за продукции зрители нови и надяваме се дружно, интересни неща за гледане.

Няма по-добър начин да откриеш служебен блог за телевизия и кино от това да кажеш на хората, които го четат, че има на какво да се надяват за гледане. Тъжната истина обаче е, че тази година е сигурно една от най-слабите от много време насам щом говорим за неща за гледане. Особено по телевизията. Българската такава не влиза в това число. Българското телевизионно общество все още почива активно през лятото и върти повторения като безкрайния пумпал от Inception, който прави своя логичен стоп някъде в средата на септември.

В световен мащаб летните продукции – кино и телевизионни такива са по-скоро скучни, почти негледаеми, каращи те да се прозяваш в по-големия си процент. Изключенията са много малко. Есента обаче е тук и се е заканила да промени това. Не и по отношение на киното съдейки по това, което излиза като премиери по кината, но за него в някой друг пост.

Най-облагодетелствана от есента се оказва българската телевизия и нейните големи 3 – БНТ, БТВ и Нова телевизия. Те вече обстрелват родния зрител и читател с бомбастични новини за очакване на нещо по-ново, невиждано, уникално и много по-вълнуващо от новия сезон. Българският зрител само може да се надява, че те ще изпълнят обещанията си.

След кафето, преди обяда

Ето например започваме със сутрешните предавания – и БНТ, които от средата до края на миналия сезон имаха страхотен проблем с новия си изпълнителен директор, няма да навлизаме с подробности за историята, и Нова, в частност нейният магазинен блог „На кафе“ ни обещават „големи промени“. Особено вторите, при това в по-интелектуална посока. „На кафе“ обещава да стане по-различно, с повече културни теми и по-интересно за своята аудитория. Дали ще успее? Есента е близо и ние можем само да седим и да чакаме с притаен дъх Гала да ни шашне.

Денят започва с култура“ по БНТ е друга бира. Те няма нужда да обещават на зрителите си по-културни теми, а може би малко по-комерсиални такива. За сметка на това още в първия понеделник на септември – 03.09., те стартират своето завръщане в ефир директно от Созопол и по-точно фестивала „Аполония“, където Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще водят студио, в което хората присъстващи на фестивала ще бъдат техни гости. Тоест, ако не може да отидете, но искате да гледате „Аполония“ това е мястото. „Студио „Аполония“, както е името на предаването обещава срещи с Явор Гърдев, по повод спектакъла му „Чамкория“ по романа на Милен Русков, както и с Теодор Ушев и Рашко Младенов за книгата им „До последен дух“.

Преди обед“ все още не обещава нови неща, но има още време предполагам.

Откраднати наследници или Скъп живот

 Скъпи Наследници - сезон 2

За сметка на това БТВ и Нова буквално се изпреварват кой да промотира новите епизоди на предстоящите им продукции „Откраднат живот“ и „Скъпи наследници“. След излъчени 100 епизода, от заснети близо 170, продукцията на БТВ идва, отново в същото безумно часове време, с нови епизоди.

Същото важи и за „Откраднат живот“. Докторската драма, която се оказа някакъв мега успешен продукт, се завръща със своя шести сезон и подобно на предишните пет част от актьорския състав ще е нов, а сезонът ще върви под слогана „Анатомия на гнева“. Всички сме гледали рекламите с Юлиан Вергов, Владо Пенев и Владо Карамазов, а някои дори са гледали и предишните пет сезона, така че знаем какво да очакваме.

Риалити на всеки канал

VIP Brother 2018

Също така се очакват нови сезони на „Фермата“, Биг брадър с известни личности (което е един вид дългото заглавие на Вип брадър), „Черешката на тортата“ и „Кошмари в кухнята“.

Лично аз чакам да видя какво ще направят този сезон MasterChef и Hell’s kitchen. И тъй като следващото най-успешно хоби у нас след готвенето е пеенето, знам, че много от вас чакат „Гласът на България“. И доколкото ми е известно ще е единственото музикално шоу в ефира през есента и зимата, защото X Factor си взима почивка.

Изобщо, телевизията в България може и да почива през лятото, но есента избухва с пълна сила и не пести сили, енергия и пари. За всички тези неща, както и такива от световен мащаб, ще пишем тук. Пък да видим какво ще стане.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *