20 филма, които да гледате през юли

Юли е, топло е, а вие се чудите какво да правите. Особено през деня, когато слънцето неуморно напича и жарките си лъчи разваля всичките ви планове за лежерно прекарване някъде навън.

За мен лятото винаги е било идеалното време за кино. Не говоря просто за кино, което да гледате на голям екран – летните хитове и естетиката на блокбастъра са се загнездили в екраните още от 70-те и макар да приемат леки промени, то техният жанров обоснов е ясен.

Но лятото е идеалното време, за да гледате старо, ново, добре забравено и красиво остаряло кино, за каквото, нека си признаем, не ви остава много време в другите сезони, защото все има нещо за правене. Лятното кино е като първите череши, първият сладолед, първият джин с тоник – истинско удоволствие за сетивата.

Месечното предложение на Neterra.TV+

Затова и този месец в NeterraTV+ сме ви приготвили няколко приятни кино забавления, на които може да се отдадете по всяко време на деня и няма да съжалявате. Този юли, в рамките на Месечното предложение на Neterra.TV+, излизат 20 нови филма, сред които ще откриете комедии, фестивални хитове, европейски заглавия и какво ли още не…

Ето ви няколко акцента, които ще ви се усладят. А после, когато си набележите неща – приятно гледане!

Акценти

В тази категория влизат пет филма, кой от кой по-различни. От нова версия на класиката на Карло Колоди „Пинокио“, през „Кралицата на пустинята“, „Истината“, та чак до чудесния „Аз, Леонардо“, който разказва за живота на Леонардо Да Винчи.

Офицер и шпионин

Все пак, ако трябва да препоръчаме нещо с ръка на сърцето, то това ще е последният филм на Роман Полански – „Офицер и шпионин“. Филмът на Полански, както казахме засега последен, но сме в очакване на комедията „Дворецът“, адаптация по бестселъра на Робърт Харис със същото заглавие. Въпреки, че появата на Полански на тазгодишния фестивал във Венеция предизвика полярни реакции, това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе четири статуетки на фестивала, включително и голямата награда.

„Офицер и шпионин“ е съчетание на историческа драма и трилър с първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден, Луи Гарел и съпругата на Полански Еманюел Сение. Сюжетът ни пренася зрителя в Париж през 1895 година. Тогава, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Комедия

Че кой не обича да се смее? Петте комедии, които ще намерите в тази категория не са класическите скечови и гегови смешки, които сме свикнали да гледаме през лятото. Не, че има нещо лошо в тях. Но тези комедии се опитват да бъдат и иронични, и саркастични, и дори някак цинични. А някои от тях дори и романтични. Имаме „Агент Лъв“, „Героичните Каръци“, „Другарят Дракула“ и дори френската комедия „Изкуството да пееш фалшиво“, която разказва историята за светската дама Маргьорит, която обича операта и иска да стане оперна прима. Но уви, има нулев талант.

Шедиовърът на Уди Алън

Нашият акцент обаче пада върху романтичната история, част от европейските пътешествия на Уди Алън – „Вики, Кристина, Барселона“. Да, това е първата част от серията филми за пътешествия на Уди Алън. А ние мислехме, че той обича само едно място – Ню Йорк. Е, оказа се, че обича Барселона, Рим и Париж също толкова много.

Първата му спирка е Барселона и истината е, че това е филмът, с който искаме да запомним тази поредица. Някои го определят като „женски“, други като „муден“, но той не е нито едно от тези неща. „Вики Кристина Барселона“ е любовният танц на Алън с града, а Скарлет Йохансон, Ребека Хол, Хавиер Бардем и Пенелопе Круз са перфектният бонус към него. Това е и трета и последна афера на голям екран за Скарлет Йохансон и Уди Алън.

Красив, женствен и романтичен, този филм показва най-красивите кътчета на Барселона и най-нежната и същевременно сексапилна част на актрисата. Ярко във филма блести и Пенелопе Крус, която играе с бъдещия си съпруг Хавиер Бардем.

Европейски звезди

Разбира се, тук място намират три френски филма, един италиански и един испански. Защото европейското кино не би било никакво кино без три от страните, които са основни виновници за неговото случване въобще. „В леглото с Виктория“ например е френска романтична комедия, която разказва за жена, която се опитва да намери баланса в живота си и да разбере къде бърка в подхода си към мъжете и защо те винаги я напускат.

 

Жюлиет Бинош и Франсоа Берлеан

Другата френска комедия с елементи на трагедия „Как да бъдеш добра съпруга“, събира в себе си Жюлиет Бинош и Франсоа Берлеан, които играят съпруг и съпруга, които ръководят училище за домашни прислужници. Те преподават поддържане на дома и спазване на съпружеските задължения. След внезапната кончина на съпруга й Полет установява, че училището е на ръба на фалита и трябва спешно да поеме отговорност, за да избегне това.

А известният френски режисьор Клод Льолуш е представен с драмата „Най-хубавите години от един живот“. Филм, който е реверанс към хита му „Един мъж и една жена“. Той пак събира Анук Еме и Жан-Луи Трентинян, и добавя Моника Белучи. Режисьорът прави стария си филм, но от дистанцията на времето. С голям сценарен екип за сюжет, диалози и специални еуфоризми на Грегоар Лакроа. „Най-хубавите години от един живот“ е поетично-музикална и филмова хроника на времето, която разкрива носталгията по отминалите дни със спомени в осъзнатото остаряване.

Антонио Бандерас

В „Алтaрмира“ Антонио Бандерас играе Марселино де Саутуола – испанецът, представил пред света най-важното откритие през ХІХ век – пещерата Алтамира и нейните рисунки с предизвикателство към науката, религията и историята.

И за финал оставяме „Изповедите“ – италианският филм разказва за министри и финансисти от страните-членки на Г-8, които се събират в Германия за таен план, от който зависи бъдещето на много страни по света. Срещата се провежда в луксозен хотел на крайбрежието. Директорът на Международния валутен фонд – Даниел Роше, е поканил и трима необичайни гости – детска писателка, рок звезда и италиански монах.

Преди началото Роше моли монаха да се изповяда – тази нощ, тайно. На следващата сутрин е намерен мъртъв….

 

Фестивален хит

Като за финал, но не на последно място са пет филма, които със сигурност сте виждали по родни фестивали. Филми направили премиери във Венеция, Кан или Берлин, на някои от най-големите форуми. И филми, които после са взимали наглади, били са номинирани за награди и са се появили у нас на фестивали.

Имаме историята на Джаки Кенеди във филма „Джаки Кенеди“ с Натали Портман в главната роля. Също така миналогодишният филм, който откри фестивала в Кан – „Анет“ с Марион Котиар и Адам Драйвър. „Анет“, който наподобява оперета на кино е наистина особено и различно кино преживяване. Към него се появяват „Върлината“, „Крадци от магазини“ и нашият фаворит – „Диви истории“.

Диви истории

„Диви истории“ е аржентинско кино бижу, което, както предполага заглавието му, е филм с няколко диви истории разказани по различен начин и с различни персонажи. „Диви истории“ е аржентино/испански филм номиниран в категорията „чуждоезично кино“ на Оскари 2015-а. Той не взе наградата, тя отиде при полския „Ида“, но самата номинация говори нещо. Макар филмът да е на чист испански и действието на част от историите да се развива там, филмът се води от Аржентина, тъй като неговият създател – сценарист и режисьор – Дамиан Шифрон, е родом от Аржентина. А филмът е посветен на баща му.

Какво представлява „Диви истории“? Филм антология, подобен на „Париж, обичам те“, само че в него има смърт и… бой. И няколко луди жени. И съответно луди мъже. Никой не се напива, но всички се държат като откачалки. Защо? Защото са попаднали в ситуации, в които всеки един от нас ежедневно се сблъсква и избира да погледне встрани, за да не си вгорчава живота.

Както казва един от персонажите в една от историите: „Имаш два избора – или да платиш и да забравиш, или да си скапеш сърцето от мъки и да няма никакъв резултат“. За да има филм обаче, те избират второто. „Диви истории“ е аржентинско/испанска черна комедия – в най-черните нюанси на комедията – която разказва шест независими истории. Той е гротесна картина на света, безумното ежедневие и онези дребни камъчета по пътя, които спират живота ни иначе да бъде песен.

Гледайте специално подбрани селекции заглавия в рамките на Месечното предложение на Neterra.TV+. С предложението ни за юли ще можете да се възползвате от промоционални цени при комбинация на различен брой заглавия. Така всеки ще получите достъп до повече качествено кино, по-изгодно.  

Още от нашия блог четете тук

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *