“Денят на флага” – нов семеен дует в киното

“Денят на флага” – нов семеен дует в киното. “Денят на флага” (2021) (трейлър на филма) е определян като интимен портрет. Базиран е на биографичната книга “Истинската история за фалшивия живот на баща ми” на журналистката Дженифър Вогел. Драма-трилърът е знаменателен по свой начин. Това е първият случай, в който Шон Пен играе в режисиран от него филм. Освен това споделя екрана с дъщеря си. 30-годишната Дилън изиграва дебютната си главна роля в киното.

Баща и дъщеря - Шон и Дилън Пен
Баща и дъщеря – Шон и Дилън Пен

Какъв е сюжетът?

Сюжетът проследява отношенията между най-известния фалшификатор в историята на САЩ и дъщеря му. Като дете Дженифър е била подвластна на чара на баща си, заради неизчерпаемата енергия и приключенския дух, който носи. В живота си Джон обаче играе и друга роля, заради която прекарва 20-години далеч от семейството и дома. След този период нещата не са такива, каквито са били преди. Много по-сложни са…

В свое интервю Шон Пен споделя, че не е имало концепция на филма без участието на Дилън. Още докато четял историята, я свързал единствено с нейното лице. Имал е намерение за екранизация, още когато дъщеря му е била на 16 г. Тогава за първи път й дал ръкописа, но тя отказала участие. Вече 27-годишна, Дилън преосмислила позицията си. Актрисата споделя, че вече имало какво повече да даде на образа, благодарение на собствения си опит. В един момент решила да се концентрира и оставила доверието да я води.

Дете на известни актьори

Всъщност нейната майка Робин Райт е изиграла ключова роля за включването на Дилън в проекта. Робин успяла да убеди дъщеря си, като й признала, че лично за нея работата с Шон Пен била едно от най-ценните преживявания, ето защо един отказ би бил голяма грешка. Влияние оказал и продуцентът Джон Килик, според когото химията между дъщерята и бащата в реалния живот е толкова осезаема, че той би искал да я усети и от екрана.

На основа на тази химия Шон Пен е изградил визията си за филма. Той признава, че като режисьор, вярва на инстинктите си и приема сценария за гайд, който не е задължително буквално да следва. Обича да е близо до историята, но дава свобода на импровизацията. Понякога отделя доста време за репетиции, за да остави емоциите да водят по време на снимките. Друг път разчита на първичната реакция и снима без предварителна подготовка. Следва старомоден начин на представяне на диалога – с две камери, смяна на гледните точки и фокус върху лицата на актьорите. Според него камерата обича слушащото лице на дъщеря му, защото то е като в реалния живот – не подсказва мисли.

Шон Пен в компанията на дъщеря си Дилън и сина си Хопър.

Нова звезда на хоризонта

От своя страна Дилън споделя, че едно от важните неща, които е научила от баща си по време на съвместната им работа, е, че финансовите ограничения не бива да компрометират режисьорската концепция. Самата тя се вижда по-скоро зад камерата, но е била посъветвана от родителите си първо да влезе в обувките на актьора. Младата дама намира за полезен и предишния си опит като асистент продукции, както и епизодичните участия в музикални клипове, телевизионни програми и малките роли във филма на ужасите Осъдени (2015) и биографичната комедия „Елвис и Никсън (2016). Основа за кино кариерата й обаче са били честите ходения по сетовете на родителите й, като разкрива, че е било странно да вижда своите близки в други роли.

Въпреки опита на практика, Дилън официално е прекъснала кино образованието си и се е издържала, като е разнасяла пици и се е снимала във фотосесии, но ролята й на модел никога не е била от съществена важност за нея.

Освен Дилън, в продукцията участва и нейният брат Хопър Пен. На нея това й е дало допълнителна увереност, а на баща й – спокойствие. Режисьорът споделя, че да бъде с двете си деца под един покрив, му е подействало отпускащо и е създало усещане за вкъщи. Така е можел да спи спокойно.

Във филма роля има и още един потомствен актьор – Джош Бролин, син на настоящия съпруг на Барбра Страйсънд Джеймс Бролин.

Още за актьори, които са били заедно с децата си на екрана, можете да прочетете от този линк

“Денят на флага” e част от програмата на Cinelibri (2.10 – 7.11). Кои филми от програмата на кино-литературния фестивал можете да гледате онлайн на нашата платформа Neterra.TV+ вижте тук. 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *