„Домът на Gucci“ и други престъпления на екран

„Домът на Gucci“ и други престъпления на екран. Оскар Уайлд някога е написал: „Животът имитира изкуството повече, отколкото изкуството имитира живота.“ И донякъде е бил прав. Мелодрамата в живота често ни прилича на филм и обратното. Но тук, за да обори неговата теория, се появява жанрът „вдъхновено от реални събития“.

„Домът на Gucci“

От седмица по кината тече и поляризира зрителите сатиричната драма „Домът на Gucci“. Филмът е вдъхновен от реалната история на италианската фамилия, която създава един от най-разпознаваемите луксозни брандове в света. В центъра на историята стои едно престъпление. В утрото на 27.03.1995 година Маурицио Гучи е застрелян пред дома си с три куршума – два в тялото и един в главата. Две години по-късно бившата му съпруга, Патриция Реджани, е съдена за убийството. Осъдена е на 29 години затвор! Пускат я през 2016-а, като и до днес не спира да се жалва от съдбата си. Разбира се, в началото на процеса Патриция отрича да има нещо общо с покушението на мъжа й. Въпреки че публично го обижда, кълне, урочасва и заплашва да убие не веднъж. Повече за историята може да прочетете в книгата на Сара Г. Фордън, на която е базиран филмът. Това ще е освен интересно и доста полезно четиво. Особено, ако след това ще си купите пуканки и ще се настаните на удобните червени седалки в притихналото кино, за да изгледате визуалната приказка за тази мрачна история.

Междувременно ви представяме още интересни престъпления от истинския живот, вдъхновили не един и двама творци за техните филми:

Ирландецът

Нещо ново и разкошно. Филмът на Мартин Скорсезе проследява шофьора на гангстери, Франк Шийрън, докато той се забърква и дълбоко вгражда в организираната престъпност през 50-те години на миналия век. Епичната криминална приказка е базирана на нехудожествената книга от 2004 година с името „I Heard You Paint Houses“. По-известна у нас с името „Ирландецът“ на Чарлз Бранд. Книгата проследява истински истории. Освен това спекулира относно изчезването на американския лидер на профсъюзите Джими Хофа. В действителност той изчезва безследно и така и не е открит. Според книгата и филма, Хофа е убит от гангстери, с които има дълбоки и не особено полезни взаимоотношения.

Черна служба

Чудесен филм от 2015 година. В него агентът на ФБР Джон Конъли убеждава ирландския мафиот Джеймс „Уайти“ Бълджър да съдейства на ФБР срещу общия им враг – италианската мафия. Това сътрудничество обаче излиза извън контрол. То позволява на Бълджър да избяга от закона, да затвърди властта си и да се превърне в най-бруталния, най-издирвания, най-безскрупулния гангстер в историята на САЩ. Филмът е базиран на неговата история. А Джони Деп като Джеймс „Уайти“ Бълджър е превъзходен за гледане.

Хладнокръвно

Базиран на едноименната нехудожествена книга на Труман Капоти „Хладнокръвно“ или „In Cold Blood“, този филм разказва истинската история за убийството на семейство Клътър през 1959 година в Холкомб, Канзас. Често цитиран като ранен пример за нов реализъм в киното, филмът, който е в ноар жанра, улавя наистина хладнокръвната природа на двама убийци в действие. Книгата на Капоти също е много любопитно четиво и може да я откриете и на български.

Foxcatcher

За филма „Foxcatcher“ или „Ловец на лициси“, ако трябва да го преведем буквално, Стив Карел се преобразява до неузнаваемост за ролята си. Той изиграва Джон дю Пон – милионер, който развива очарование по олимпийските борци: по-специално братята Марк и Дейв Шулц, изиграни от Чанинг Тейтъм и Марк Ръфало. Филмът е изтощителна демонстрация на токсичната среда, на силната манипулация, която в крайна сметка завършва с убийство. Освен това е и портретът на един истински злодей от плът и кръв.

Хвани ме, ако можеш

Един от модерните класики в жанра на реално престъпление на екран е този забавен филм на Стивън Спилбърг. Той проследява възхода на измамника Франк Абигнейл, като вундеркинд мошеник. Той успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма авиокомпания, при това преди да е навършил 21 години. Франк е цар на измамите и гениален фалшификатор. За ужас на властите, талантът му да фалшифицира чекове му позволява да заграби фондове за милиони долари. Агентът от ФБР Карл Ханрати си поставя за цел да залови Франк и да го предаде на правосъдието, но Франк винаги е една стъпка пред Карл и все го подмамва да продължи играта на котка и мишка.

Зодиак

Един от късно оценените филма на Дейвид Финчър. Хубаво е да кажем в началото, че този трилър представя една от версиите за самоличността на серийния убиец Зодиак, който така и не е заловен. Да, филмът е базиран на реални събития! Разказва за времето на интензивен страх и истинска параноя в Сан Франциско, когато сериен убиец, наречен от пресата Зодиак, тероризира жителите на града. Психопатът, който очевидно иска да бъде модерна версия на Джак Изкормвача, държи полицията на нокти не само с жестоките убийства, но и с писмата и загадъчни съобщения, които разпраща до местната преса. За четирима мъже – работещият за местен вестник художник Робърт Грейсмит, репортера Пол Ейвъри и двама полицейски инспектори, да разкрият и заловят Зодиак, се превръща във фикс идея, която обсебва дните и нощите им. Така манията на един мъж да убива среща не по-малко разрушителната мания на други четирима да открият истината, каквото и да им струва това.

Memories of murder

Преди южнокорейският режисьор Понг Джун-Хо да направи филмите, които го направиха звезда, като „Паразит“, Snowpiercer и Okja, той създава това бижу на южно корейското трилър кино. Филмът е базиран на първите регистрирани официално серийни убийства в Корея. Действието се развива през 1986-а, когато Корея е под военната диктатура. А двама полицаи от провинцията и един специален детектив от столицата започват разследване на серия от брутални убийства и изнасилвания. Базиран на реални събития, Понг Джун-Хо внася доза черен хумор сред цялата ужасия, която се случва.

Вълкът от Уолстрийт

Смел и дързък, скандален и епичен, „Вълкът от Уолстрийт“ разказва истинската история на Джордан Белфорд. Според самия Белфорд във филма някои от по-скандалните и брутални моменти от живота му или са премахнати, или са смекчени. Така че, може да добиете представа какво се е случвало в действителност. Скорсезе и писателят Терънс Уинтър адаптират мемоарите на измамния борсов брокер Джордан Белфорт до най-сензационните части, поставяйки ви в главата на човек, който вижда парите на други хора като своя собственост. Разкошен филм, който си заслужава всичките три часа, които трябва да му отделите.

Цялото президентско войнство

Филмът на Алан Пакула, базиран на книгата на журналистите Боб Удуърд и Карл Бърнстийн от 1974-а, разказва пространствено за скандала „Уотъргейт“. Репортерите на вестник „Вашингтон Поуст“ Боб Удуърд и Карл Бърнстийн, в чийто роли влизат Робърт Редфорд и Дъстин Хофман, разкриват подробности от скандала Уотъргейт, развил се от началото на 1972 година. Двамата успяват да докажат връзка между събитията с високите етажи на Министерството на правосъдието, ФБР, ЦРУ и Белия дом. Интервюират и счетоводителката на президента Никсън, с което разбират за пренасочване на фондове и унищожаване на документи. На 8 август 1974 година президентът подава оставка, за да не бъде подложен на импийчмънт. Това се превръща в един от най-големите финансови скандали в Америка.

Бони и Клайд

Една класика, която превръща младите Фей Данауей и Уорън Бийти в още по-големи звезди. Филмът показва криминалните приключения и любовната история на двойката Бони и Клайд, действително съществували през времето на Голямата депресия в САЩ през 30-те години. Разчупвайки много табута в киното, филмът придобива култов статус, превръщайки се в еталон за настъпващата нова ера в Холивуд.

Това са нашите предложения за филми, вдъхновени от реални престъпления. Ако искате още екранни вдъхновения, написани от Зорница Аспарухова, може да прочетете ТУК и ТУК.

Ако искате да прочетете нещо любопитно за киното, погледнато от практичната му перспектива, прочетете тази статия от Галина Дъбова, ето ТУК

Ако си падате по интервютата, може да прочетете/изслушате интервюто ни със Стефан А. Щерев и с Виктор Божинов.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *