5 значими филмови фестивала извън пределите на Европа

5 значими филмови фестивала извън пределите на Европа. През последните две години нов герой влезе в живота ни. И макар отдавна да не го искаме повече, той упорито отдалечава края на филма.

Covid-19 промени както ежедневието ни, така и кино индустрията. Спрени снимки, отложени ангажименти, затворени кина – това са едва част на проблемите на гилдията. Едновременно с това вирусът провокира раждането на нови сюжети, гъвкави предложения за зрителите, разрастване на стрийминг платформите, стимулиране на онлайн прожекциите на фестивалите.

Нашата кино обиколка из големите филмови форуми продължава. Този път отвъд границите на Стария континент. Описали сме събитията в класическия им вид. А какви опции предлагат техните организатори в сегашната динамична ситуация, може да проверите в линковете към официалните им сайтове, сложени в заглавията на фестивалите.

Международният филмов фестивал в Торонто

Известно като TIFF, това е най-посещаваното филмово фестивално събитие в Северна Америка. Всеки септември в Торонто, Канада, форумът предлага завидно количество премиерни заглавия. Те са разпределени в две паралелни програми: за професионалистите – индустрията и пресата и за публиката. Организаторите изтъкват, че това е фестивалът с най-многобройната аудитория в света. Специалистите в бранша го приемат за най-големия филмов пазар по обем сключени сделки. А снимачните екипи го определят като изключително полезен, заради възможността за директна обратна връзка от страна на зрителите.

В рамките на 10 фестивални дни прожекциите се случват в няколко десетки зали с повече от 30 екрана. Първите филми започват в 09:00 сутринта, а последните – около полунощ. Тази разтеглена програма осигурява възможност за максимално много посещения. Имало е случаи, когато броят им е надвишавал 340 000. Въпреки завидното количество филми, подборът не е хаотичен, а стриктен и систематичен. В селекцията е попадал и българският филм „Дзифт“.

Тук не журито, а зрителите разпределят наградите. Филмите се състезават в три категории за „People’s Choice Award“ (Изборът на публиката). Входът варира в различен ценови диапазон в зависимост от това дали е включен достъп до червения килим или участие във въпросите на публиката.

Филмовият фестивал “Сънденс”

Сънденс” е един от най-престижните филмови фестивали в САЩ. Въпреки че е категоризиран като фестивал от по-нисък ранг, вече се е утвърдил като основен международен форум за независимо американско и международно кино. Провежда се всяка година през януари в Парк Сити, Юта. Фестивалът дава възможност за представяне на игрални, документални и късометражни премиерни заглавия.

Филмовият фестивал „Трайбека“

Трайбека“ не е от най-старите форуми, но бързо успява да се наложи като един от топ фестивалите на света. Всяка пролет превръща Манхатън, Ню Йорк, в притегателен център за приблизително 150 000 любители на киното. Подобно на „Сънденс“, фокусът е независимото кино, а броят на прожекциите надхвърля 600.

Фестивалът е основан през 2001 г. от актьора Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф. Основната им цел била да популяризират културата и туризма в центъра на града след терористичните атаки в САЩ от 11 септември същата година.

SXSW

SXSW не е точно кино фестивал. Програмата му с филми обаче е една от най-значимите за гостите на форума. Събитието обединява още няколко индустрии – музика, комедия, игри и технологии, като по този начин поощрява интеракцията между тях. През годините SXSW се е превърнал в поле за изява на творческото мислене и иновативността, в което всеки може да научи нещо от другия.

Международният филмов фестивал в ХОНГ КОНГ

Eдин от най-старите азиатски кино фестивали датира от 1976 г. Реално това е форумът, който представя на света китайския език и азиатското кино. От локално събитие постепенно се превръща в общност за кино професионалистите от целия свят. Всяка година представя около 230 международни заглавия.

През 2019 г. Мартина Апостолова получава наградата за най-добра женска роля за изпълнението си в “Ирина” на 43-ото издание на фестивала, като това не е единственото международно фестивално отличие за проекта.

Фестивалното кино винаги е било и е важно, и преди, и по време на Covid-19. То поддържа магията и мечтите ни живи.

Повече за големите европейски филмови форуми може да прочете ТУК.

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *