Журналист, лекар, спортист и хлебар. Общото между тях – несполуките, които ги превърнаха в успешни хора

Georgi Vyanev Georgi Vyanev

От този месец Neterra.TV+ дава безплатен достъп до цялото съдържание от българското издание на популярния в цял свят формат Вечери на провала. Съдържанието ще е достъпно както от територията на България, така и за българите по света.

За Вечери на провала

Вечери на провала е глобално движение, което се провежда в над 300 града по света. Всеки месец няколко души се осмеляват да се изправят на сцената на Вечери на провала и да споделят своите собствени професионални „несполуки“. Истории за бизнес, който се срива, споразумения за партньорства, които се провалят, продукти, които никога не виждат бял свят, и уроците, научени от тях!


Вижте повече за лекторите от  формата през 2020 година и техните истории.

Издание от 14 януари 2020 | vol.18

Атанас Пелтеков е роден в Благоевград. Работи като лекар от 1996 г. Изкарва четири години в спешно звено, в момента е общопрактикуващ лекар. Интересува се от спорт, туризъм, пътешествия и е една идея екстремален. Два пъти участва като лекар на борда на българската експедиция в Антарктика.

Израстването му в кариерата и трупането му на опит го сблъскват с болезнено преживяване – загуба на пациент. Какво е да преминеш през това и да продължиш, за да достигнеш уж „случайно“ до една от най-студентите точки на земята Антарктика, и какъв fuckup му се случва там, за да разбере, че нещата могат да се случват по нетрадиционен начин.

Александър Дерижан, съсобственик на емблематичните за София хлебарници ХлеБар. Роден и израснал в Благоевград. Следвал право в ЮЗУ Благоевград, география и геология в Технически университет Мюнхен и социално консултиране в БСУ. Заедно с Еми Витанова откриват бар Медитерани и бистро Комерсиал. Тримата с Косьо Ризов стартират Хлебар. Има син на 12 години и живее живота, който иска.

След серия от грешни решения през 2008 г. Алек е на ръба да изгуби бизнеса си. Задлъжнял, с обтегнати семейни отношения, в борба да намери нова посока, да се върне в играта, да плати задълженията си и да възстанови хармонията в семейството.

 

Издание от 11 февруари 2020 | vol. 19

Миролюба Бенатова един от най-провокативните български журналисти, изключително интересна и вдъхновяваща жена, с над 50 филма и разследвания за „btv репортерите“, „Код: Криминално“ и „Хрътките“. Миролюба успява да провокира с теми като трафика на кокаин, източването на холандската социална система от българските роми, организирана просия в Швеция, успелите българи в Америка и още много.

Има над десет професионални награди и е единственият български журналист, получил номинация със стойност на втора награда от Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран в САЩ, за разследването „Трафик на бъбреци“.

Каква е цената, която плаща, за да достигне до истината? Какво я е накарало професионално да се преквалифицира, уроците и изводите, научени от това.

Гена Събева е бизнес дама от началото на 1990 г. Завършила Техническия университет в в гр. София, специалност „Радио и телевизия”. През 2010 г. специализира „ Интериорен дизайн” в Нов български университет в гр. София. Гена Събева е председател на „Асоциация на интериорните дизайнери в България”(АИДБ) от 2010 година, а от 2019 година е в управлението на „Българската търговско-промишлена палата” (БТПП). Госпожа Събева учредява „Агенция за инвестиции в строителството”(АИС) с цел пълното обслужване на български и чуждестранни инвеститори.

Нейна основна мисия е развитие на предприемачеството. Мотивирана от франчайз модела на „ВИТ Борсата за матраци”, която дава възможност на търсещите хора да останат в България и да развиват печеливш собствен бизнес. Председател на „Бизнес лейди клуб” – женското предприемачество е една от каузите, в които влага много ентусиазъм!

Гена подкрепя дейността на съпруга си Илия Събев. Основната дейност на семейната фирма е управление на строително-инвестиционни проекти. Гена успешно съчетава семейния и бизнес живот вече 23 години. Двамата с Илия отглеждат три деца. Най-голямото предизвикателство за Гена Събева е да бъде пример за успяла жена за децата си, тя е изключително активна личност, затова не е учудващо, че любимото й занимание е да пътува и чете.

След почти петнадесет години опит в създаване на малки търговски обекти за мебели и домашен текстил, Гена се впуска в предизвикателството да сбъдне една своя дългогодишна мечта – да направи нещо голямо и луксозно. Така през 2007 г. инвестира сериозни средства в луксозен бранд за цялостен интериорен дизайн, а през 2011 г. – в голям мебелен магазин. И двете инстанции не успяват, но стъпвайки на опита, който натрупва от тях, впоследствие създава успешен български франчайз бизнес модел.

 

Издание от 16 юни 2020 | vol. 20

Мадлен Комитова e родена в София, но от 30 години живее във Виена. Вече пет години ръководи пенсионерските клубове на град Виена към Kuratorium Wiener Pensionistenwohnhäuser. Това е една от наѝ-големите организации в Европа за обгрижване на възрастни хора. В организацията работи от 20 години, като преминава през различни отдели и нива в кариерата. Основната ѝ мотивация в професията е достойното позициониране на възрастните хора в обществото.

Историята – да ръководиш хора е дарба. Това не се учи в университета. Всеки екип си има своите особености! Всеки член на екипа е един малък свят. Ако искаш да успееш, трябва да излезеш от нормите! Няма готова рецепта при работата с хора! Ако си мислиш, че ще вземеш просто една вече работеща система и след като я внедриш, всичко ще функционира, се лъжеш!

В историята има и много сълзи, лични разочарования, излишни килограми и политически интриги!

Горан Йорданов е експерт по продажби и маркетинг с повече от 11 години опит в тази сфера. Издига се от регионален мениджър до ръководител бизнес развитие за Източна Европа и Централна Азия за Швейцарската образователна група. Освен в продажбите, Горан има опит в хотелиерския мениджмънт, като е работил с различни 5-звездни вериги в 6 държави. Именно в тази сфера е и образованието му. Той има бакалавърска степен от DeVry University в САЩ и магистратура от Cesar Ritz Colleges, Швейцария.

Ето и накратко историята: Корпоративния свят е като джунглата, борба за оцеляване, където по-силният печели. След 11 години в този свят реших, че съм по-силен, по-способен и заслужавам повече, опитах да превзема нови територии и нещата много, ама много се объркаха. И така, това ще бъде една история за това как въпреки отличните ти знания, умения и способности, нещата се прецакват, защото в дъното на всичко стоят хората и техните характери, амбиции и няколко заплетени интриги.

Младен Иванов е роден в Димитровград, в семейство на милиционер и счетоводителка. Завършва минен техникум в родния си град, след което следва в Минно-геоложкия университет в София.

Играл е футбол във всички гарнитури на Димитровград и в няколко различни клуба в страната. Любовта му към спорта и активния начин на живот остава до днес. Обича да пътува и обикаля света на колело. Горд баща на двама прекрасни сина и съпруга, с която споделя живота си вече над тридесет години.

Младен успява да израсне от търговец на пазара на Димитровград до човек със собствена марка спорни маратонки и магазини в България и на чужди пазари.

Звучи впечатляващо, нали?

Какво се случва на един от тези пазари, което налага изнасянето му по най-бързия начин, и уроците, които висят като обеца на ухото му вече толкова години, ще разберем от него на 16.06!

 

Издание от 14 юли 2020 | vol.21

Гергана Радович е холистичен терапевт, треньор и експерт по съня. Тя помага на заетите хора да се справят със стреса, да спят по-добре и да постигнат повече в живота си. Има 15-годишен опит като авиационен инструктор, специализирал в управление на стреса, умората и съня за летателни екипажи и други категории авиационен персонал.

Член е на Европейската асоциация по авиационна психология, Европейското дружество за медицина за съня и Българската асоциация по енергийна психология. Преди няколко години открива, че светът извън авиацията е много по-голям от очакваното и заменя преподаването с работата като холистичен терапевт на свободна практика.

Гергана вярва, че единственият начин да постигнеш дългосрочен резултат в личен или професионален план е да действаш едновременно във всички посоки – рационална, емоционална, физическа.

Но понякога се случва, че това, което изглежда като най-естественото нещо на света, не винаги е и най-подходящо и може да доведе до силни разочарования. Тогава неизбежно се появя въпросът „Струва ли си да продължиш и ако си струва, какво ще направиш по-различно, за да успееш накрая?“. В крайна сметка разликата между успешните и неуспешните хора е в количеството действие, което те предприемат.

Александър Пейчев – През последните 20 години е продуцент и директор продукция на разнообразни чуждестранни и български игрални филми, и сериали. Автор на и участник в множество възходи и падения. Изпълнителен продуцент на един от най-успешните сериали по Netflix от началото на тази година „Into the night“

Заснемането на един филм включва екип от много и различни хора, всеки със своите виждания и характери. Как демократичното взимане на колективни решения може да се окаже не най-доброто решение за осъществяването на един проект, особено когато Председателят има ясна визия за случването на нещата. Заснемането на филма „Бензин“ и уроците, научени от него.

 

Издание от 11 август 2020 | vol.22

Михаела Георгиева е жена, която вярва в безграничността на човешкия потенциал. За нея е изключително важно лидерството като понятие да носи нов много по-широк смисъл отвъд ръководна позиция в бизнеса, управление на екипи и титли. Намерението на Михаела е думата лидер да говори на другите в контекста на визия, мисия, автентичност, отговорност, ценности, морал, решения, които водят до дългосрочен устойчив растеж.

Създава leaders.bg, за да помага на хората, с които работи, да бъдат лидери в това, което правят, да разгръщат своята автентичност и да развиват дарбите си. Консултира организации и професионалисти как да вземат добри решения за бизнеса си и да ангажират екипите си на ново по-дълбоко ниво. Водеща на събития, посветени на темата за лидерството и взаимоотношенията, ментор на жени, които започват нов самостоятелен път в живота си, и вдъхновител на млади таланти.

Ще чуем историята на Михаела за това как първото обучение по лидерство за жени, която тя води на живо, далеч не оправдава нейните собствени очаквания и тези на участниците в него. Обратната връзка, която получава след него, я карат сериозно да се замисли дали да не спре до там и да се захване с нещо друго. Какви уроци е научила тогава, как ги е използвала и какво изцяло е трансформирала в начина, по който комуникира с клиентите си и ангажира аудиторията си? Ще ви сподели и какво за нея наистина е автентично и стойностно съдържание.

Д-р Радосвета Стаменкова има различни битности, но основно е най-изпълнителният директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП). Има зад гърба си успешно управлявани над 70 макропроекта в областта на здравната превенция и информация, обучението на младежи, репродуктивното здраве и застъпничеството за уязвими групи. Завършила е медицина, но съвсем за кратко е лекар в стандартния смисъл на думата.

Специализира в Института за обществени и политически науки на университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд, като и в редица други обучителни програми и следдипломни квалификационни тренинги, и се реализира като експерт и обучител в областта на развитието на гражданското общество, здравната превенция, управлението на НПО и в разгръщането на интердисциплинарни партньорства у нас и в Европа.

На нашата сцена ще говори за срещите си с различни хора, за идиотските грешки в преценките и комуникацията, които като не ни убиват, ни разгонват фамилията, а научените уроци ни карат да продължим напред – към следващата порция прецаквания, с гарнитура от стойностни неща. В менюто ще има от всичко – роми, секс, глупост, смях и още нещо!

 

Иван Владимиров

БИОграфия (без оцветители, подсладители и консерванти)

Роден (но не Огюст) през 1977 в София. Между 2007 и 2020 живее на шпагат между Лос Анджелис, Лас Вегас и София. През 2020 се връща за постоянно в България.

Завършил: МИО в УНСС, магистратура § докторантура по психология в университета на Лас Вегас със специализация когнитивна психология и психология на развитието (и на развинтването).

Започнал: преподавателска кариера в Университета на Лас Вегас, но преминава към частни образователни проекти и бизнес с козметични уреди.

Издал (на ДС, Гестапо и Щази): стихосбирката „Две цигари“ (2002) и сборника с разкази „Смешна метафизика за забавно развиващи се“ (2009, „Весела Люцканова“), но без видими последствия. Все още си е световно неизвестен автор от първа величина.

Обича да се прави на интересен в сферата на: йога, фитнес, здраве, изкуства, себеактуализация и ментален кърлинг (самоирония).

Иван ще ни разкаже за силата на очакванията и (не)съзнателното им счупване. По-конкретно, какво се случва, когато те удари гръм от ясно небе (бизнесът ти бива посечен от Короната).

 

Издание от 13 октомври 2020 | vol. 24

Юлия Георгиева е председател на УС на Център за хуманни политики, съпредседател на надзорния съвет на Евразийската мрежа за намаляване на вредите от употребата на наркотици и отговаря за „Розовата къща“ – единственият нископрагов център за хора с увреждания вследствие на употребата на наркотици в България, който се грижи за хора, обикновено изоставени от всички, само чрез набиране на дарения.

Бивш координатор “Застъпничество” във фондация „Инициатива за здраве“ и със сериозен опит и изяви в международен план в сферата на наркополитиките и намаляването на вредите.

След 12 години пълна лична отдаденост на каузата за намаляването на вредите, Юлия се оказа на трудовата борса и ѝ се налага да стартира всичко отначало. Ще ни разкаже за пропадането в мрачните дълбини на пълната професионална несигурност и за липса на мъдрост и примирение, които всъщност я изправят на крака отново и отново.

Димитър Коцев  –  Шошо  е представител на биологичен вид, който обитава граничните райони между литературата и киното. Бил е забелязван и от двете страни на границата, но никъде не се е задържал прекалено дълго, за да бъде опитомен и причислен към някоя гилдия. Съюзът на филмовите дейци и Съюзът на българските писатели независимо един от друг са обявили награда за неговото залавяне. Издирването продължава, като в него се е включил и самият Шошо.

Правенето на филми е просто една поредица от провали. Всеки филм започва от нулата и дори хора с огромен опит могат да изглеждат като първолаци.

Шошо за филма „Маймуна“ със своите малки и големи грешки: „Най-вече историята на една маймуна капуцин, който се оказва наш единствен шанс за работа – своенравен, мързелив и влюбен Тошко. Разбира се, покрай него няколко други детайли, без да се отклонявам твърде много от маймунската тема.

А за финал – смяната на оригиналното заглавие „Баща ми, майка ми, сестра ми“ с „Маймуна“ – вследствие на всички странни обстоятелства, в които снимахме този Тошко Африкански.“

Свилен Георгиев, главен редактор и издател на списание InGlobo и водещ на подкаста InСтории.

Той ще ни разкаже за бурната история с поне засега щастлив (и, надявам се, отдалечен във времето) край на всичко, което InGlobo символизира. Една история за истински смисъл и нездрава отдаденост, за удовлетворение и самодоволство, преминала през две спирания, две подновявания и смел, и безотговорен скок в дълбоката вода на независимата медия. Нещо като любов по време на пандемия (без секса по Маркес), благодарение на която всяка голяма трудност тласка героите към трудни, но успешни (дано) решения.

Гледайте изданието за 2020 година ТУК

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *