Най-доброто от CineLibri онлайн: месечното предложение на Neterra.TV+

Най-неприятната страна на хубавите кинофестивали у нас е, че минават твърде бързо и после трябва да чакаме следващото им издание. Разбира се, аз лично никога не успявам да гледам всичко, което съм си набелязала, или пък се оказва, че съм си набелязала не всичко, което е трябвало да гледам.

Един от най-любопитните родни фестивали безспорно е CineLibri, който се наложи като висока топка филмов форум със значими гости и наистина качествени филми. Той се провежда обикновено през есента, което означава, че до следващото издание остават твърде много мъчителни месеци.

Кадър от филма „Страсти в кухнята“, част от 9-о издание на CineLibri

Е, интернет е голям и спасение дебне от Neterra.TV+, чрез които имате възможност да видите най-доброто от CineLibri чрез новото месечно предложение.

Селекцията е прецизна и дава възможност на всеки, който е пропуснал важно заглавие или просто иска отново да гледа любим филм от фестивала, да го направи от което си иска устройство и от каквото си иска местоположение.

„Само ние двамата“

Френската психологическа драма „Само ние двамата“ засяга постоянната тема за домашното насилие и психическия тормоз. Историята е до болка позната – мъж и жена (Грег и Бланш, изиграни от Мелвил Пупо и Виржини Ефира), се срещат, влюбват се и сякаш изживяват идеалната любов. Постепенно обаче Бланш осъзнава, че не просто е изолирана от близките си, но доброволно е попаднала в капана на опасен мъж, който я е обсебил.

Филмът е създаден по романа „L’Amour et les Forêts“на Ерик Райнхард и ни разказва историята на прекалено много жени, живеещи далеч или близо до нас, на жени, които познаваме лично, а може би и на някоя от нас? Истории, за които мнозина предпочитат просто да приемат, че не съществуват. През 2023 г. „Само ние двамата“ бе със световна премиера на кинофестивала в Кан и бе част от миналогодишното издание на CineLibri.

„Страсти в кухнята“

Може би един от най-хитовите филми на CineLibri 2023 е „Страсти в кухнята“, така че е съвсем логично да го видим и в месечното предложение за май в Neterra.TV+. Ако не сте го гледали по време на фестивала, то сега е идеалният момент да поправите тази грешка.

„Страсти в кухнята“ получи наградата за режисура в Кан и бе в официалната селекция за „Златна палма“. Продукцията бе и официалното предложение за „Оскар“ на Франция в категория „Най-добър международен филм“.

Сюжетът: Действието на филма се развива през 1885 г. Йожени (Жулиет Бинош) от 20 години работи за прочут кулинар на име Доден Буфан (Беноа Мажимел). Постепенно между двамата се заражда особена страст, която се отразява и в изкусните храни, които приготвят заедно.

„Престъплението е мое“

Филмът на Франсоа Озон „Престъплението е мое“, който също гледахме на CineLibri през 2023 г., е създаден по пиесата „Моето престъпление“ от Жорж Бер и Луи Верньой. В главните роли са Надя Терешкевич, Ребека Мардър, Изабел Юпер, Фабрис Лукини, Андре Дюсолие и др.

Действието на филма се развива през 30-те години в столицата на Франция – Париж. В центъра на събитията е Мадлен, която е млада, бедна и красива, но за сметка на това посредствена актриса.

Тя е обвинена в убийството на известен продуцент, но е оправдана с довод, че е действала при самоотбрана. От този миг животът ѝ се преобръща и я спохождат слава и успехи. И всичко е много хубаво до момента, в който истината не излиза наяве.

Премиерата на филма се случи на кинофестивала в Кан, а ако по някаква причина сте го пропуснали на фестивала CineLibri миналата година, то непременно го гледайте в Neterra.TV+.

„Господин Блейк на вашите услуги“

Гледайте Джон Малкович, който напоследък е доста популярен в България, в един от най-новите му филми – „Господин Блейк на вашите услуги“, с режисьор Жил Льогардиние. Това е една чудесна криминална комедия с блестящи звезди в главните роли.

Джон Малкович влиза в образа на овдовял бизнесмен, който решава да върне страстта в живота си, като става иконом в имение в Северна Франция. Собственичката на имението (в ролята великолепната Фани Ардан) и нейният персонал се оказват „освежени“ от този нов човек в живота им и именно заради него не само те, но и цялото имение сякаш заживява нов живот.

“Цветовете на пожара“

Това заглавие от изданието на CineLibri през 2022 г. бе сред най-обсъжданите и именно поради тази причина попада и в месечното предложение на Neterra.TV+. Филмът е адаптация по едноименния роман на Пиер Льометр, а режисьор е Кловис Корнияк.

Сюжетът се развива в Париж през 1927 г. Мадлен Перикур наследява финансовата империя на баща си, но нищо, което следва нито в личния, нито в професионалния ѝ живот, не е лесно. Тя трябва да се бори за всичко, дори за собственото си оцеляване.

В главните роли са Фани Ардан, Леа Дрюкер, Оливие Гурме, Али Изааз и др.

„В очакване на Боджангълс“

Френско-белгийското заглавие „В очакване на Боджангълс“ бе част от фестивала CineLibri през 2022 г. Филмът е заразителна комедия за безумната любов и всичко, което може да се случи в едно семейство, в което животът е фантазия и забавление.

Но, както знаем, всяко нещо си има край. Дали и тук – в дома на Камий, Жорж и малкия им син, ще настъпят големи промени, или всичко може да бъде избегнато?

Режисьор на „В очакване на Боджангълс“ е Режи Роанса, а в главните роли са Ромен Дюри, Виржини Ефира, Грегори Гадебоа и др. Филмът е създаден по едноименния роман на Оливие Бурдо.

„Колибрито“

Последното заглавие от месечното предложение в Neterra.TV+, което ще разгледам, е „Колибрито“ на Франческа Аркибуджи. Драматичният филм ни среща с Марко Карера, чиято история от 70-те години на XX в. до днес е белязана от множеството му връзки.

Прякорът на Марко е „Колибрито“, а в живота му неизменно идват неочаквани съвпадения, загуби и всепомитаща любов. Марко има семейство в Рим, но на морето среща красивата и необикновена Луиза, с която любовта им никога няма да угасне, макар и да остане неосъществена.

В главните роли са Беренис Бежо, Каша Смутняк, Пиерфранческо Фавино, Нани Морети, Лаура Моранте и др. При този филм литературната основа е едноименният роман на Сандро Веронези, който е носител на награда „Стрега“ за 2020 г. (година по-късно това отличие получи романът „Времеубежище“ на Георги Господинов, преведен на италиански от Джузепе дел Агата).

Е, както сами виждате, месечното предложение в Neterra.TV+ дава възможност да гледате интересни заглавия, които са били важна част от наскоро отминали издания на CineLibri.

До тазгодишния фестивал има още доста време, така че ви съветвам да не чакате, а още сега да си изберете заглавия, с които да се потопите в света на филмите, създадени по любопитни литературни основи.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *