Най-очакваните филми за 2024

В трепетното очакване на филмите за 2024-та! Нека споменем все пак, че 2023-та ще се запомни с една от най-дългите стачки в историята на Холивуд. Няма да ви разказвам пълната стачна хронология, тъй като тя вече е в миналото. Ще отбележа обаче, че именно заради тези протести премиерите на много филми бяха отложени за 2024-та година.

Така че да погледнем малко по-оптимистично – очакват ни големи премиери на филми през 2024 г. Толкова големи, че е добре отсега да се ориентираме за по-важните заглавия.

Започваме 2024-та с апокалиптичната фантастика

Дюн: Част втора“ ще има премиера на 1 март 2024 г., а трябваше да тръгне по кината още през ноември 2023 г. Така де, стачката само поотложи дългоочакваното удоволствие от визуалния шедьовър (сигурна съм) на Дани Вилньов.

В продължението на филма Дюн през 2024-та, ще гледаме отново Тимъти Шаламе, Зендая и Ребека Фъргюсън. Още – Флорънс Пю, Леа Сейду, Хавиер Бардем, Остин Бътлър и др. Какво да очакваме от продължението на „Дюн“?

Разбира се, че отмъщение – Пол Атреидски ще търси възмездие за смъртта на семейството си, а в това начинание ще му партнират Чани и фремените. Естествено, както повеляват законите на новото кино, филмът е дълъг над 3 часа.

“Furiosa” пък ще ни разкаже историята на бунтовничката Фюриоза преди срещата ѝ с Лудия Макс в излезлия през 2015 г. „Лудият Макс: Пътят на лудостта“.

Режисьор отново е Джордж Милър, а в главната роля е новата голяма любимка на Холивуд – Ана Тейлър Джой. Около нея ще гледаме още Крис Хемсуърт, Том Бърк и др. Очаква се “Furiosa” да се появи през месец май.

И през 2024 ще се влюбим в Хоакин Финикс

Няма начин да съществува общ проект между Хоакин Финикс и Лейди Гага и той да не привлича нечовешки интерес. Точно това се случва с „Жокера 2“, който ще можем да гледаме едва през есента на 2024 г. и по-конкретно през октомври. Определят филма като трилър мюзикъл, което само по себе си е убедително извратено.

За хора като мен, които не долюбват особено мюзикълите, остава едно леко притеснение от това, което предстои да видим. Дали ще притежава дълбочината на първия филм? Много въпроси изникват за „Жокера 2“, а отговорът е твърде далеч във времето.

Като стана дума за Финикс, най-естествено е да се сетим за „Гладиатор 2“. Не, той не участва във втория филм, но бруталната му роля в първия отчасти направи продукцията толкова успешна.

Този филм много го чакам, но и малко се страхувам от него. Имам доверие на Ридли Скот, но имам чувството, че предстоящият филм е способен да разочарова немалка част от зрителите. Причината е в това, че първият „Гладиатор“ от 2000 г. така е легнал на сърцето на публиката, че е възможно да няма място за друг.

Ще видим дали е така чак през ноември 2024 г., когато е планирано „Гладиатор 2“ да тръгне по кината. В ролите ще гледаме Пол Мескал (Луций), Дензъл Уошингтън, Педро Паскал, Кони Нилсън и други.

Препоръчителен “guilty pleasure” през 2024

Като фен на Тим Бъртън няма как да подмина продължението на култовия „Бийтълджус“ от 1988 г., което трябва да се появи по кината някъде през септември. Не е ясно дали това ще се случи, тъй като се заговори, че премиерата на филма може да се измести дори за 2025 г.

Тим Бъртън, снимка: maybeMaybeMaybe/CC BY-SA 2.0

В ролята на Бийтълджус ще видим отново Майкъл Кийтън, а Моника Белучи (която е сегашното гадже на Тим Бъртън впрочем) ще играе жена му. В останалите роли ще видим Джена Ортега, Катрин О‘Хара, Уинона Райдър, Уилям Дефо и др.

Биографичният филм за големия Боб Марли пък си го чакам от бая време, затова и фактът, че ще го видим съвсем скоро предизвиква най-искрено вълнение.

Режисьор е Рейналдо Маркус Грийн, а в ролята на Марли влиза Кингсли Бен-Адир. “Боб Марли: One Love” се очаква да излезе на 14 февруари.

„Балерина“! Така се нарича предстоящият спин-оф на филмите за Джон Уик, който разказва за млада убиийца, търсеща отмъщение за смъртта на родителите си. Много оригинално, признавам си. В главната роля е изкусителната Ана де Армас, а до нея ще гледаме Киану Рийвс. Няма как да не си заплюя този филм в списъка със заглавията, които очаквам през 2024 г.

Очаква се премиерата да бъде през юни. Не се очаква филмът да е шедьовър, но пък затова на подобни заглавия им се казва “guilty pleasure” – гледаш ги с ясното съзнание, че не са с висша кинематографична стойност, а чисто и просто се забавляваш.

Детска радост

Невъзможно е да се пропуснат и готините анимации, които някак винаги са сполучливи, особено ако ги гледаме през очите на малчуганите. Четвъртата част на миньонския хит „Аз, проклетникът“ ще тръгне по кината от юли. В края на 2024 г. очакваме да видим и „Соник 3“.

„Отвътре навън 2“ също ще се появи по екраните някъде в средата на юни месец и силно ви препоръчвам да го гледате заедно с вашите деца. Ако не сте гледали първата част, то ще ви обясня, че главните герои са човешките емоции – Радост, Тъга, Гняв, Страх и Отвращение.

В предстоящия да излезе през 2024 г. втори филм са добавени Притеснение, Отегчение, Срам и Завист. Как „новодошлите“ ще се впишат в компанията на „старите кучета“ и как всичко това добре ще се миксира в тийнейджърския живот? Ще разберем през лятото.

Разбира се, през 2024 г. предстои да излязат още много, много филми, сред които със сигурност се откриват немалко, заслужаващи внимание.

Хубавото е, че в момента притежаваме най-разнообразни възможности да гледаме кино – в салона, на телефона, на телевизора, на компютъра, вкъщи, на морето или на някое съвсем друго място. Както се казва: иска се само да имаме желание, а киното само ще дойде при нас.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *