АКВАМЕН срещу ПЛАСТМАСАТА

Аквамен срещу пластмасата. Или Джейсън Момоа с Mananalu. 

Джейсън Момоа – край на пластмасата

През 2019 г. актьорът обяви създаването на собствен бранд за вода в кенове. Това става със знаметално вайръл видео. В него звездата обръсна за първи път от 7 години култовата си брада, допринесла за имиджа му на алфа мъжкар. С този знаков акт той „узакони“ предимствата на алуминия спрямо пластмасата. Около 75% от материала, който някога е бил използван изобщо, все още е в обращение и днес, освен това е 100% рециклируем, твърди Момоа.

Идеята за водата в алуминиеви кутии е да се намали употребата на пластмасовите бутилки за еднократна употреба, които са едни от големите замърсители на океаните по целия свят. 91% от пластмасата е отпадък, а 67% от алуминиевите кенове се рециклират.

„Изпиваш кена и след около 60 дни той ще се върне“, твърди Джейсън Момоа.

В шоуто на известната водеща Елен Дедженерес Момоа публично обяснява защо се посвещава на каузата и защо решава да направи тази драстичната промяна във външния си вид. Отговорът му е в духовит тон: “Съжалявам, стана случайно”. В предаването използва повода да популяризира мисията за опазване на океаните, упражнявайки едно от хобитата си – хвърляне на брадви, върху дъска с пластмасови бутилки за мишени. Kраткият пърформанс е с благотворителен характер. Целта е да се съберат средства за хавайска организация, бореща се за намаляване на употребата на пластмаса за еднократна употреба. Разсечените бутилки донасят на каузата 31 000 долара за 45 секунди. Ако сте любопитни да изгледате този разговор, може да го направите тук.

Джейсън Момоа като Аквамен

Пластмасова бутилка с вода става повод и за шеговит диалог в социалните мрежи, също добил популярност. Джейсън Момоа прави забележка под снимка в Instagram на Крис Прат от фитнеса. Съгрешилият продължава в същия тон: “Аквамен! Напълно си прав. По дяволите… Ако добре си спомням, някой хвърли тази пластмасова бутилка по време на фотосесия, защото не знаех какво да правя с ръцете си”. И се извинява, че е изложил дома на Атлантида в риск. Момоа също линчува своята грубост и всичко завършва в приятелски тон.

Основният извод от цялата история е: “Никога не използвай бутилка за еднократна употреба в присъствието на Момоа”.

Джейсън Момоа и природата

Актьорът е обвързан и с други еко акции. Сред тях са реч по време на събитие на ООН за малките острови, където акцентира върху изменението на климата. В нея открито обвинява политиците и корпорациите в алчност с дългосрочен ефект върху благосъстоянието на планетата. Момоа подкрепя и протестиращи срещу изграждането на гигантски телескоп на най-високата планина на Хавай, смятана за свещена от местните.

Основният му фокус остава борбата му с пластмасата в океана. Според проучване на Shelton Group (водеща американска комуникационна компания, посветена на устойчивостта, околната среда, чистата енергия и възобновяемите източници) потребителите в страната са по-загрижени за пластмасата в океаните, отколкото за глобалното затопляне. 80% са заявили, че биха закупили алтернатива на пластмасовата бутилка за еднократна употреба. В нюйоркския квартал СоХо функционира и Mузей на плaстмасата. Целта му отново е да се акцентира на проблема с опасния материал във водните басейни.

Освен Mananalu, има и други брандове, подели същата кауза. Сред тях са CanO Water с послание „Пий повече вода“, Open Water, комуникиращи “Повече океан, по-малко пластмаса”, “Ever & Ever” и други.

Тези кампании, разбира се, имат и своите критици. Сред тях е и почетният президент на Тихоокеанския институт, Питър Глейк, известен като “водния учен”, заради посвещаването си на проблемите на водата и климата. Той смята, че независимо дали става въпрос за специално биоразградими бутилки или кенове с вода, и двата варианта са малко по-добри от пластмасата, но не са препоръчителни. Абсурдно е водата в какъвто и да е контейнер да се рекламира като полезна за околната среда. Единственият истински екологичен начин за консумация е пиенето от чешмата.“Консервираната вода е незначително подобрение спрямо бутилираната. Дори, ако някой е създал 100% рециклируема бутилка, въздействието, свързано с транспортирането до фабриката за опаковане, е значително.“, твърди експертът.

Консервираната вода едва ли ще реши проблемите на планетата. Вземем ли обаче пластмова бутилка в ръка, трябва да имаме едно наум. Аквамен гледа…

Ако обичате актьорите с каузи, ето ви още една таква статия – за актрисата Ема Уотсън и книгите

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *