Красавицата и книгите

Красавицата и книгите. Така бихме нарекли Ема Уотсън и нейната страст към литературата. Актрисата не е от момичетата, които цитират Паулу Куелю и Хорхе Букай. Тя подхожда към избора на книги целенасочено и систематично. Наричат я един от най-известните „книжни червеи“. Литературата за нея е свят на приключения и спомени, без който реалният живот е невъзможен.

Красавицата и книгите

Любовта към писменото слово се усеща още в ролята й на любознателната Хърмаяни. Малката Ема е била запленена от поредицата за Хари Потър (припомнете си трейлъра на филма от 2001г.) още преди кастинга. Вероятно Джоан Роулинг е видяла това и е настоявала именно момичето да изиграе червенокосата героиня с остър ум.

Връзката с книгите е и основна причина актрисата да приеме ролята на Бел в класиката на Disney „Красавицата и звярът“ (вижте трейлър на филма). Още след първите си изяви Ема е била набелязана за Дисни принцеса, но неколкократно е отклонявала… До поканата да бъде нежното присъствие в библиотеката на прокълнатия замък.

Не случайно младата дама става лице на акцията „The Book Fairies“ за разпространяването на книги в обществени пространства. Инициативата започва през 2012г. в Лондон като част от проекта “Books On The Underground”. Вече е достигнала до над 38 държави (по данни от 2019 г.), като над 1000 книги са били намерени и предадени нататък.

Ема Уотсън с мисия

Първоначално Ема започва с оставянето на 100 копия от „Мама и аз и мама“ на Мая Анджелоу (вижте всички книги, написани от писателката, в официалния й уеб сайт). Изборът не е бил случаен. Под този псевдоним пише американската авторка Маргарит Джонсън – известна общественичка и защитничка на човешките права. Самата Ема е посланик на добра воля към ООН от 2014 г. и е ангажирана с общественозначими каузи. Другата причина е, че автобиографичната история, върху която е изграден сюжетът, е близка до житейския път на Ема. Става въпрос за деца, отгледани и получили достойно възпитание от своите самотни майки.

Оставените книги са придружени от собственоръчно написано послание от самата актриса – след прочитане да бъдат отново върнати на обществено място за друг. Читателите, които откриват тези литературни находки, афишират това в социалните медии и така доброто става заразно.

Мама и аз и мама
Книгата „Мама и аз и мама“ с послание лично от Ема

Корделия Оксли, която управлява кампанията, споделя „колко е вълнуващо тези невероятни произведения да изскачат по различни места по света“. Блогърката Абиър от Филипините, доброволец в инициативата, пише, че „чувството да видиш някой да вземе томчето, което си оставил, е безценно“. Друг участник, Аматула от Кения, допълва, че това е „най-изтощителното и същевременно най-зареждащото й преживяване“. От своя страна, някои от намерилите книги разкриват, че емоциите са като на Чарли от „Чарли и шоколадовата фабрика“ при откриването на златния билет.

Ема Уотсън
Ема Уотсън – момичето, което порасна пред очите на зрителите

Книгите, които Ема оставя, са селекция от литературния й клуб „Our Shared Self“, част от най-големия сайт за читателски препоръки за книги Goodreads. Членовете четат и споделят заедно с актрисата. Така се създава общество, което функционира като нов вид библиотека. Целта е да се стимулира любовта към четенето, като се разпространява леко и неусетно – като обичаен мил жест.

Ема Уотсън в училище

Ема Уотсън – винаги различна

За никого не е изненада, че актрисата завършва именно „Английска литература“ в университета “Браун” – едно от престижните учебни заведения в „Бръшляновата лига“. По време на следването си Ема Уотсън обиква класическите автори. За нея Уилям Блейк е „гениален поет“, а Оскар Уайлд – „наистина прекрасен“. Не рядко цитира Пърси Биш Шели, Джейн Остин, сестрите Бронте, Джордж Оруел, Овидий, Робърт Фрост и много други. Но в сърцето й на първо място винаги ще си остане Роалд Дал, когото обича „както никой друг на света“. Освен неговия ГДВ, друг любим герой, свързан с детството и безгрижните години, е Малкият принц на А. С. Екзюпери.

Освен по класическа и детска литература, тя се увлича и по съвременни бестселъри. Споделя, че е била толкова погълната от „Вината в нашите звезди“, че се свързва с автора Джон Грийн в twitter, за да сподели впечатленията си. Вълнува се и от „Предимствата на бъдещ аутсайдер“ на Стивън Чбоски, в екранната версия, в която участва „The Perks of Being a Wallflower“ (гледайте трейлъра). „Здрач“ е нейното „виновно удоволствие“, което й докарва постчитателска депресия: „какво изобщо ще правя след това?“. Никога не пропуска да отбележи и поредицата от книги „Хари Потър“, както и по-нататъшните творби на Джоан Роулинг.

Ема Уотсън със свежи идеи

Сред другите структуроопределящи книги за актрисата са „Сянката на вятъра“ на Карлос Л. Сафрон, привлякла я заради зловещите тайни и заплетени загадки, и „Тихите“ на Сюзън Кейн, благодарение на която е съпреживяла болката на интровертите. В топ класацията на Ема присъстват и немалко задължителни феминистки текстове, като тези на Бел Хукс например.

Ако някой се нуждае от идея за четене от нейна страна, няма да е трудно да я получи. Младата дама ползва социалните медии за това, особено twitter, както и собствените си онлайн канали. Не рядко споменава заглавия и по време на своите интервюта, като според детайлно запознатите над 80 произведения са били препоръчани по този начин. Без значение дали със или без препоръка от Ема Уотсън, важното е да не спираме да търсим вдъхновение в литературата и да четем!

Ако искате да си припомните какво написа нашият блогър Галина Дъбова за Адам Драйвър, може да го направите на този линк

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *