Да живеят лъжите, шегите и измамите!

Да живеят лъжите, шегите и измамите! 1-ви април е емблематична дата за всички онези, които искат да послъжат и да се надсмеят на чужд гръб. Това е денят, в който е някак редно човек да спретне номер на свое другарче и по този начин да отбележи празника. Ние пък го отбелязваме с няколко приятни и забележителни телевизионни и филмови продукции. В тях лъжците, шегаджиите и измамниците са основните двигатели на сюжетната линия. Хип-хип-урра за лъжите, шегите и измамите!

Лъжите, шегите и измамите в киното!

Истински лъжи

На бас, че сте забравили тази разкошна екшън комедия от 1994-а с Арнолд Шварценегер и Джейми Лий Къртис. Хари винаги е твърдял пред Хелън, съпругата му от 15 години, че е търговец на компютри. Истината обаче е, че Хари е агент под прикритие за тайна правителствена организация по отбрана. Той прекарва повече от работното си време в преследване на терористи и проваляне на злите им планове. Когато разбира, че Хелън може би има извънбрачна връзка, Хари опитва всичко, за да я заинтригува отново и да вкара малко адреналин в живота им. За негова изненада, подозренията му се оказват безпочвени, а терористите отвличат Хари и Хелън. Забавна и динамична комедия за безумните лъжи, които водят до безумни последствия.

Добрият лъжец

Няма нищо по-хубаво от история за измамници. Този филм е именно такъв. Изкусният мошеник Рой Кортни, изигран от сър Иън Маккелън, се е насочил към поредната си жертва – наскоро овдовялата милионерка Бети МакЛийш, разкошната Хелън Мирън. Рой възнамерява да задигне всичко до последната стотинка. От първата им среща започва да обработва Бети със своите проверени и изпитани методи. Бети е привидно привлечена от него и изглежда, че се е хванала на въдицата. Този път обаче лесната измама прераства в игра на котка и мишка, а залозите са наистина големи. Двамата се озовават в същинско минно поле, осеяно с коварни лъжи, опасности, интриги и предателства. „Добрият лъжец“ е интелигентен и пълен с напрежение трилър за тайните, които хората крият, и лъжите, с които живеят. Да живеят лъжите, шегите и измамите!

Съмнения

Софистицирана драма с елементи на трилър и побрала в себе си трима великолепни актьори. Мерил Стрийп, Ейми Адамс и Филип Сеймор Хофман. Годината е 1964-а. Директорката на католическо училище в Бронкс, сестра Алойзиус Бовие, е строга и принципна и не харесва либералния подход на обичания от питомците на учебното заведение отец Флин. Когато чува, че той е проявил специален интерес към един от най-проблемните ученици, тя веднага се усъмнява в мотивите на свещеника. Без да има никакво доказателство, че отецът е извършил нещо, сестра Алойзиъс започва безжалостна битка срещу него. Битката не само ще разруши добрата му репутация, но и заплашва да подкопае устоите на църквата.

Най-добрата оферта

Почитателите на филми с изненадващи финали се кълнат в „Най-добрата оферта“. За нас този филм на Джузепе Торнаторе комбинира в себе си романтичната нагласа на италианското кино и динамиката на комерсиалното американско кино. Джефри Ръш е възрастен оценител на произведения на изкуството, който извършва измами в оценките си, за да вземе по-големи суми. Нещата се променят, когато трябва да оцени и продаде къща на мистериозна млада жена, в която се влюбва. Да измамиш измамника е едно от най-сладките неща на света. Oсвен, че носи истинско удовлетворение у едната страна е чудесно поднесен сюжет в този филм.

Шоуто на Труман

Един от най-софистицираните филми за една огромна измама, какъвто е животът. По принцип преносно, но в този сюжет абослютно наистина. Труман живее в измислен свят. В добре подреден, но напълно фалшив свят, който изведнъж се разпада пред очите му. „Шоуто на Труман“ е емблематичен филм, послужил за създаването на безброй риалити шоута и станал тъжен пример, че нещата не са такива, каквито някой си ги представя. Три номицании за „Оскар“ и поклон от публиката за една истинска модерна класика.

Пинокио

Завършваме нашата филмова селекция с историята – емблема на лъжците. Та кой не е сравнявал лъжеца с Пинокио? Неговият издайнически нос расте като гъба, щом от устата му излиза малка или голяма лъжа. Магическата история на Карло Колоди е вдъхновена от реалния живот и реалните хора. Съдържа в себе си фундаменти за порасването, за връзката между бащи и синове и за лъжите, дори дребните, които носят след себе си големи последствия. Адаптацията на „Дисни“ излиза през 1940 година и се смята за една от най-добрите детски класики.

Лъжите, шегите и измамите на ТВ екран!

Големите малки лъжи

Големите малки лъжи

Ако има някой, който познава подмолните тайни и лъжи, то това със сигурност са жените и най-вече тези жени – петорката на Монтерей. Случва се убийство и тези пет жени са склонни да лъжат до откат само и само онова, което се е случило, да не излезе наяве. Като всяка перфектна фасада и зад тази на „Големите малки лъжи“ се крият неприятни и даже срамни тайни. Сериалът на HBO по романа на Лиан Мориарти концентрира в себе си най-добре тенденциите на модерните лъжи и онези последствия, които носят след себе си.

Малки сладки лъжкини

Малки сладки лъжкини

Един сериал, по който тийнейджърите бяха обсебени преди има-няма 5-6 години. Група приятелки от училище биват тормозени от мистериозен човек с инициалите А. Те крият тайните на едно убийство и няколко други неприяни момента от иначе крехкия си живот, които могат да унищожат както тях, така и приятно подредения свят, в който живеят. Напрегнат тийнейджърски трилър, в който всяка тайна носи след себе си още 100. А всяко действие има противодействие равносилно на силен шамар през лицето. „Малки сладки лъжкини“ бе хит и остава модерна класика за напрегнат тийн трилър, който ще ви държи на нокти. Да живеят лъжите, шегите и измамите!

Излъжи ме

излъжи-ме

Подобно на много големи имена от киното и Тим Рот решава да пробва късмета си на малкия екран. В този приятен криминален сериал той играе специалист по лъжите. Д-р Кал Лайтман е специалист по поведенчески анализ. Той може да разчете микро мимиките и жестовете, които всеки човек прави, когато говори. Доктор Лайтман може да разбере дали лъжете без дори да ви слуша. И да, езикът на тялото е вид наука. Той и неговият екип от експерти разрешават случаи и престъпления именно с наблюдателност и остър ум. Защото, както се казва в един от епизодите, „Не ме лъжи, истината е изписана по цялото ти лице“. Вижте едно интересно интервю със самия Тим Рот.

Лъжи

лъжи

Трилър сериал на принципа „той каза/тя каза“. Андрю и Лора са зрели, сексапилни и свободни хора, които се запознават и излизат на среща. Само няколко дни по-късно Лора подава оплакване, че Андрю, уважаван лекар, я е упоил и изнасилил. Оттам насетне сериалът в шест части започва да следи напрегнатото действие и динамиката между двамата. Кой лъже? И защо го прави?

Ако се чудите какво да гледате от световното кино, ето предложение от нашата селекция

Ако пък искате да си харесате някоя българска продукция, вижте нашите предложения тук. 

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *