Фантастични животни и магията на Хари Потър

Стана ли време да се завърнем отново в Хогуортс? Да! Защото е време за третата част от магическата сага за Фантастичните животни и Нют Скамандър, които предшестват Хари Потър. Те ни връщат към света на магията, създаден от Дж. К. Роулинг.

В магическия свят

Във финалната част на тази сага зрителите ще проследят сблъсъка между професор Албус Дъмбълдор и могъщия черен магьосник Гелърт Гринделвалд. Злият магьосник крои ходове, за да завземе контрола върху света на магьосниците. Дъмбълдор не може да го спре сам. Затова поверява на зоомага Нют Скамандър изключително важната задача да поведе един безстрашен отбор, съставен от магьосници, вещици и един храбър мъгъл.

Освен, че ни връща отново в добре познатите места из Лондон и Хогуортс, „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ предлага още от онова, на което феновете са свикнали – хумор, визия, познатата музика. Освен това има и няколко интересни обрата в сюжетната постановка, които дават още допълнителна информация за любимите персонажи.

Филмът и забавянето му

Филмът се забави с близо година, не само заради пандемията, но поради факта, че Джони Деп бе заменен от Мадс Микелсен в ролята на основния злодей. Гелърт Гринделвалд е по-леката версия на ужасяващия лорд Волдемор, който всясаше страх в душите на магьосниците и невръстните читатели на поредицата за Хари Потър преди повече от 20 години. Мадс Микелсен поема ролята и се справя блестящо с нея. Той е изтънчен, изящен, психопатичен и убеден в своята правота. Истински многопластов злодей! И колкото и да страдаме по Джони Деп не може да отречем, че има достоен заместник.

Засега това е последната част от фантастичната поредица. Тя произлезе от една малка тънка книжка със сини корици, която се появи преди много години, след финала на книгите за Хари Потър. Финалът на филма обаче е такъв, че предполага разширение, докъдето му стига въображението на човек. Тоест, стига студиото да иска и Роулинг да има желание – нови части и истории може да има. Засега обаче гледаме финалния сблъсък на Гринделвалд с по-младата версия на Албус Дъмбълдор, поместена в изящните маниери и разкошната визия на Джуд Лоу.

Разбира се, тази поредица от филми нямаше да съществува, ако преди 20 години в един най-обикновен ден не беше излязла една малка книга наречена „Хари Потър и философският камък“.

Хари и Джоан

През 1997 година във Великобритания се появява детската книгата „Хари Потър и философският камък“. Нейн автор е началната учителка Джоан Роулинг. Никой не знае, че само две години по-късно това ще бъде книгата, която ще промени света на модерната литература. Никой не предполага, че тя ще се превърне в една от най-скъпите адаптации на книга, която киното познава. А фактът, че 20 години по-късно феновете на очилатото момче, ще са милиони пъти повече, е било отвъд фантазиите на всеки, който е бил в близост до Хари Потър в онзи студен британски ден. Денят, в който Джоан изпраща първото копие на книгата към общо 12 издателства.

Филмовият Хари на 20

Две години след излизането на „Хари Потър и философският камък“ книгата е купена от студио. Нейната адаптация се появява на голям екран, за да излезе през 2001 година. В началото на 2022-а, за да отбележи две десетилетия, откакто магията оживя на екран, НВО направи онова, на което много фенове дълго се надяваха. Събра голяма част от екипа, начело с основните актьори и ги върна обратно в Хогуортс!

Идеята за Хари Потър

Идеята за Хари Потър се ражда, докато Джоан Роулинг – млада бунтарка загубила поредната си работа в телефонна компания, пътува във влак от Манчестър за Лондон, за да се прибере в бащиния си дом. Историята за Хари й се присънва във влака и тя започва да я пише, подкрепяна от сестра си докрай. След един неуспешен брак в Португалия и дълго бягство от ревнивия си съпруг, който за малко не унищожава част от историята за Хари, Роулинг се прибира в родната си Англия като самотна майка.

Тя отглежда сама дъщеря си на социални помощи и прави постоянни опити да си намери работа. В крайна сметка е хубаво, че това не й се случва, защото сигурно никога нямаше да завърши Хари Потър. Докато живее в мизерия, Джоан загубва майка си, която умира от множествена склероза. Освен това има проблеми с бившия си съпруг. А междувременно довършва първата книга за Хари Потър и започва втората. Паралелно с това си търси агент и издател.

Книгата – поредица

Книгата е предложена на 12 издателски къщи, но всички я отхвърлят. Година по-късно, издателят Бари Кънингам, управител на малка издателска къща в Лондон, се съгласява да издаде книгата на Джоан. Кънингам обаче посъветвал писателката да си намери работа, защото има твърде малка вероятност да спечели пари от писането на книги особено за деца. Скоро след това Роулинг получава 8000 паунда субсидия от шотландското Министерство на културата, за да продължи да пише. На следващата пролет е проведен търг за правата за публикуване на книгите й. Той е спечелен от издателство „Схоластик” за скромната сума от 105 000 долара.

Четвъртата книга на Роулинг от поредицата за Хари Потър излиза през 2000 година и счупва всички рекорди. 372,775 екземпляра са продадени само за първия ден във Великобритания. Tочно толкова, колкото били продадени от предишната й книга за период от една година. В САЩ за първите два дни са продадени три милиона копия, като това е абсолютен рекорд за всички времена. Това се случва и с останалите книги за Хари Потър.

В първото десетилетие на 21 век има нещо, което обединява хиляди пъти повече деца, отколкото, което и да е детско парти. И то е мечтата да се окажат магьосници.

Хари Потър – мания

В първите години на зараждащата се мания по Хари Потър критиците са повече от възторжени. След като обаче книгите се превръщат в световен феномен, някои критици и академици оплюват поредицата. Добрата стара църква също се обявява срещу книгата. Защо? Според църквата в нея се съдържат действителни заклинания, магии и рецепти за зловещи отвари. За да ги получи, някои от вярващите смятат, че Джоан Роулинг е подписала договор лично с дявола и е продала душата си срещу омагьосващия успех на книгата. Въпреки това е организирана само една клада за книги в Щатите. Някои организации предупреждават родителите на невръстните читатели, че четейки „Хари Потър” децата им си постилат пътя към ада. Конспирациите зад книгите и филмите са точно толкова, колкото и успехите им.

Каквото и да си говорим обаче, момчето магьосник промени детската литература завинаги! Хари Потър се превръща в световен феномен, опакован в седем книги, няколко филма, игри, играчки и какво ли още не, продавайки стотици милиона копия от Ванкувър до Голямата китайска стена.

Тази магия продължава и до днес – 20 години и отгоре по-късно. А желание за магия винаги ще има, както и желаещи да станат магьосници.

Ако обичате филмите за Батман, вижте какво сме събрали за вас ТУК.

Ако пък побоищата са ви поомръзнали и искате малко по-женски филми, една примерна селекция ще намерите ТУК

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *