Те са Батман, те са Разплатата

Нов филм за Батман! Батман е един от най-мрачните и успешни супергерои на DC Comics. А последният филм за него все още е по кината и ви го препоръчваме горещо. Колкото и да е странно за мнозина, версията на мрачен и затворен в себе си млад Брус Уейн, който се чувства по-добре в костюма на прилеп, стои добре на Робърт Патинсън.

Докато чакаме нови и нови версии от същия супергерой, се връщаме назад във времето с всички мъже, слагали маската на Батман. Те си приличат по това, че все търсят справедливост и разплата във филмите за Човека прилеп, независимо от отминалото време.

Майкъл Кийтън

Освен, че ще се завърне в ролята на Батман в новия филм за Светкавицата – друг супергерой от вселената на DC, Кийтън е първият Батман на голям екран. Когато изборът му е обявен от студиото и от Тим Бъртън, който режисира първите филми за супергероя, феновете са в потрес. Те изпращат гневни писма и искат да бойкотират филма. Толкова години по-късно (филмът излиза през 1989-а) е ясно, че времето е най-добрият мерител на тези неща. Батман във версията на Кийтън, като лековат плейбой и милионер с ексцентричен вкус, е един от любимците не само на почитателите на комиксите, но и на обикновените хора! Образът е истинска наслада. Майкъл Кийтън слага маската за втори път през 1992-а и стъпва в Готъм сити за едно последно приключение. 30 години по-късно сме в очакване на неговото завръщане като супергероя.

Вал Килмър

Три години след успеха на „Батман се завръща“, студиото е нетърпеливо да направи нов филм за човека прилеп. Този път се обръщат към режисьора Джоел Шумахер. Той взима Вал Килмър в главната роля. По онова време Килмър е в топ форма, както физически, така и като кариера. Към него Шумахер добавя някои от известните злодеи като Гатанката и Две лица. Също така слага и Робин, а в ролята е Крис О’Донъл. Никол Кидман също е там. И въпреки това, филмът е пълен провал. Вал Килмър така и не се връща в костюма. А днес този Батман и онзи, който следва през 1997-а, са смятани за едни от най-позорните екранизации на супергероя.

Джордж Клуни

Вторият провал за Батман на голям екран принадлежи отново на Джоел Шумахер. Той снима „Батман и Робин“ и го пуска по екраните през 1997-а. Резултатът, както времето е показал, не е ласкав. Този път в ролята на Батман е Джордж Клуни, отново в един от пиковети моменти в кариерата си. Към него отново имаме ансамбъл от злодеи, изиграни от големи звезди, като Отровната Айви и Мистър Фрийз. Имаме и завръщане на Робин. За съжаление нищо не помага на филма. Той е смешен, детски и елементарен. Приет е от публиката дори по-хладно от предното фиаско с Вал Килмър. Така поредицата за Батман на голям екран леко замира.

Крисчън Бейл

„Батман в началото“ се появава през 2005 година, а на режисьорското място сяда Кристофър Нолан. Нолан прави рестарт на поредицата за човека прилеп. За разлика от останалите филми за супергероя, добавя доза мрак и реализъм. Резултатът е един доста по-страшен, по-кървав, по-мрачен и много, много сериозен Батман. До днес има хора, които смятат, че Крисчън Бейл е човекът, който е изиграл най-добрият Батман и съответно Брус Уейн. Три филма за Нолан и Бейл и една поредица, която и днес е акуратна и вълнуваща за гледане.

Бен Афлек

Зак Снайдер поема щафетата от Кристофър Нолан, но прави нещо по-различно с Батман. Неговият Батман, който за мнозина шокиращо е Бен Афлек, се доближава максимално до оригинала – а именно Батман от комиксите. Днес феновете на графичните романи смятат, че Батман изигран от Бен Афлек е най-добрата версия на Батман, появявала се на голям екран. Батман е сериозен и суров, улегнал и човек борещ се със злото във всякакви форми в тези версии на филмите. Снайдер добавя и други участници от вселената на DC – Супермен, Жената чудо, Светкавицата и Аквамен. Подобно на Кийтън и Афлек ще се завърне като Батман, при това също във филма за Светкавицата, който трябва да се появи догодина.

Робърт Патинсън

Стигаме до най-новата версия на Батман – дело на Мат Рийвс. Тук Батман е по-мрачен и е до този момент единственият Батман, който се появява на екран повече в маска, отколкото с истинското си лице. Освен това е детектив. Феновете на комиксите ще ви кажат, че Батман в книжната си форма е „най-добрият детектив“ в Готъм Сити и вселената на DC. Ето защо Рийвс се решава да направи тази версия на кино. Робърт Патинсън влиза чудесно в обувките на мрачната Разплата, в която младият Брус Уейн се превръща, когато облече костюма. Очаква се да има още филми от тази поредица.

Батман на малък (и не само) екран

Редно е да споменем, че преди да има филми за Батман, има игрални сериали за него. Първият актьор, изиграл някога ролята на Батман, е Люис Гилбърт Уилсън. Той влиза в първия филм за Батман през 1943-а, който е произведен като черно-бял сериал за голям екран от 15 части. След успеха на първия поредичен филм за Батман, студиото иска прадължение. То се появява през 1949-а под името „Батман и Робин“. Подобно на първата си версия и тук имаме филмов сериал от 15 части, а ролята на Батман е поета от нов актьор – Робърт Лоури. Заедно с него във филма/сериал участват още Джони Дънкан, като Робин, Ленард Пен, като злодея Магьосника и Джейн Адамс, като гаджето на Брус Уейн – Вик Вейл. Адам Уест е последният актьор от ранната кариера на Батман, който започва да играе супергероя в сериал от 1966-а до 1968-а. През 1966-а се появява и филм с Уест и неговият партньор Бърд Уорд като Робин. Сред феновете Адам Уест е известен като първия Батман на голям екран, много преди Кийтън.

Жадни ли сте за още? Тогава може да се подсетите за това кои са филмите за бунтове или кои са най-запомнящите роли на Майкъл Фасбендър, например. 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *