Филми, които ви водят на олимпиада

Филми, които ви водят на олимпиада. Дали заради това, че се провеждат веднъж на 4 години или защото им се приписва божествено начало, олимпийските игри имат особен статут за всеки спортист.

В началото се състезавали само гърци, мъже, свободни и неосъждани. След периоди на паузи и промени в правилниците, днес във форума мога да участват представители на двата пола от различни раси и континенти. Това са състезатели, които палят олимпийския огън в себе си и се борят с особена страст. В крайна сметка, шампионите от игрите са шампиони завинаги.

Филмите на олимпийска тематика се стремят да предадат този дух, като най-често разказват пламенни истории, вдъхновени от действителни събития.

Ето някои от тях:

НАДПРЕВАРА (Race 2016)

Историята на Джеси Оуенс е една от най-великите в олимпийската история. Спортистът е със статут на митичен герой. Той успява да надбяга предразсъдъците и да се превърна в легенда. Въпреки управлението на Хитлер и въпреки цвета на кожата си. Атлетът печели рекордните четири златни медала на игрите в Берлин през 1936 г.

Според дъщерята на Джеси Оуенс филмът със Стивън Джеймс, Джейсън Съдейкис и Джеръми Айрънс е най-точното представяне на историята на баща й. А някои от показаните факти, сред които опитът на Олимпийския комитет на САЩ да отклони участието на атлета на игрите, не са били известни дори на семейството.

БЕЗ ПРЕДЕЛ (Without Limits 1998)

Историята на Стийв Префонтейн, регистрирал върховото си постижение на 5000 м по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., също е екранизирана. Спортистът е един от първите, които привличат вниманието на обществото към проблемите на професионалните бегачи и допринасят за развитието на дисциплината. Били Кръдъп е в ролята на атлета, известен със специфичното движение на ръцете, докато тича. Доналд Съдърланд дава дълбочина в характера на треньора Бил Боуерман, който в реалния живот е един от основателите на Nike.

Филмът се опитва да прескочи клишетата в спортните драми и изобилства със смислени цитати. Но за нещастие на продуцентите година по-рано излиза още един филм за спортиста – „Префонтейн“ с Джаред Лето. А кой иска да гледа два филма за един и същи герой последователно…

МЮНХЕН (Munich 2005)

Още един филм за игрите през 1972 г. заслужава внимание… „Светът вижда как 11 израелски атлети са убити в Мюнхен. Това е историята какво следва“…Таглайнът казва достатъчно.

Това, което не разкрива, е, че тази спортна драма с Ерик Бана и Даниел Крейг е най-смелият проект на Стивън Стилбърг. Без приказни сюжети и научна фантастика, но с реалистични кадри на насилие и дълбоки морални нюанси. Продукцията е реализирана за едва 6 месеца, което не й пречи да получи номинация за „Оскар“.

КЪНКИ С ОСТЪР ВРЪХ (The Cutting Edge (1992)

Безспорно „Кънки с остър връх“ е спортната драма, която печели нови привърженици на жанра заради романтичната история. Фигуристката Кейт Моузли (Мойра Кели) и бившият професионален хокеист Дъг Дорси (Ди Би Суини) се готвят за зимна олимпиада през 1988 г. Образите не са вдъхновени от реални личности.

Въпреки глуповатата история, чарът на филма се корени в химията между героите. Няма как да не пренебрегнем и приноса на сценариста Тони Гилрой, който по-късно става известен с „Адвокат на дявола“, първите няколко филма от поредицата за Борн, „Rogue One: История от Междузвездни войни“ и още много други популярни заглавия.

АЗ, ТОНЯ (I, Tonya 2017)

Ако „Кънки с остър връх“ е като да дъвчеш желирани мечета, „Аз, Тоня“ е като да чупиш орехи със зъби. Проектът е толкова противоречив, колкото и самата Тоня Хардинг. Тази ядлива черна комедия захапва драмата на неразбирането. За случилото се между фигуристката и Нанси Кериган в реалния живот никой не може да вземе точна страна, но всеки остава с горчив послевкус. Филмът иска също да е такъв. Търси контрасти, изоставя отговори и заключва: „Няма такова нещо като истина. Това са пълни глупости. Всеки си има своя собствена истина“.

Тоня Хардинг благодари на Марго Роби за достоверното изпълнение и на създателите на филма за това, че са показали повече моменти от детството и отношенията с майка й. Деспотичната родителска фигура е изиграна от Алисън Джени, за което актрисата получава „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля.

Ако сте любители на спорта, може да прочетете още една статия със спорт и кино ето тук

Ако сте любители на палавите летни емоции, разгледайте нашите кино предложения в следната статия

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *