Няма нищо по-хубаво от вечната младост

Няма нищо по-хубаво от вечната младост. Ако още се чудите, с какво да запълните горещите летни вечери и имате достъп до селекцията „Световно кино“ на Neterra.TV+, ви приканваме да дадете шанс на филма на Паоло Сорентино „Младост“.

Режисьорът

Филмът на непокорния италианец, с афинитет към красиви и оскъдно облечени жени, се появява още през 2015 година и вече направи своята премиера и у нас. Има филми на този свят, които понякога е задължително да се гледат. Независимо какъв жанр кино предпочитате, независимо какви вкусове тепърва развивате или сте развили. Независимо дали вярвате в Бог, любовта, живота отвъд познанието, независимо от всичко… Киното на Паоло Сорентино е подобен тип кино. Вдъхновен от Фелини, но с по-модерен привкус, Сорентино често прави събирателен образ на човека, който се лута между удоволствието и сериозните аспекти на живота.  

„Младост“ е първият англоезичен филм на Сорентино, който му носи световно признание и няколко номинации. Лентата се появява непосредствено след филма, който го направи звезда – „Великата красота“. „Младост“ е емоционалното кроше на Сорентино, вдъхновено от шедьовъра на Фелини „8 ½ “.

Наградите

Доста по-различен от „Великата красота“, с която Сорентино печели първия си „Оскар“ през 2013 година, „Младост“ отново прави паралели с фундаментални теми и някак успява да влезе под кожата на зрителя. Може би това се дължи на неподражаемия стил на режисьора, който винаги използва метафори, символи и паралели с живота, смъртта и любовта, може би е от Харви Кайтел и Майкъл Кейн, които влизат в главните роли. Или пък се дължи на дългокраката Рейчъл Уайз, която се появява по бански.

След като “Великата красота“ взима „Оскар“ за „Най-добър чуждоезичен филм“, Паоло Сорентино си взима кратка почивка и режисира един сегмент в антологията „Рио, обичам те“ и два късометражни филма. По това време работи по сценария на „Младост“, което му отнема близо две години, но резултатът си струва всяка минута.

„Младост“ не е филм за младостта, нито за носталгията по отминалото време. Представен от гледната точка на два остарели бохеми, това е филм за живота. За обикновения, ежедневен, понякога дори скучен, но велик в своята цялост живот. За моментите, които са се случили някога, и въпреки че невинаги ги помним добре, те стоят някъде там в главата ни и са ни оформили като хората, които сме днес.

Сюжетът

Харви Кайтел и Майкъл Кейн във филма Младост
Харви Кайтел и Майкъл Кейн във филма Младост

Харви Кайтел и Майкъл Кейн играят двама приятели – майстор режисьор и гениален композитор, които са на почивка в луксозен хотел. Те имат традиция и я спазват от 20 години. Двамата са уморени от живота, дори леко апатични към него и нищо не може да ги трогне наистина, дори голите гърди и сочни дупета, които Сорентино обича да показва. Но тази тяхна почивка е и тяхната лебедова песен. Финалното фиаско. Мигът към вечността. Размазващият финал.

Сорентино не се притеснява да показва нищо във филмите си. От голи жени във всяка възраст през секс в гората на отегчена двойка, до крави, които свирят симфонии. Всяка сцена в неговите филми е непосредствено свързана с всички останали и разказва за голямото цяло и същевременно е отделна вселена.

Сорентино взима на пръв поглед изтъркани теми като любовта, секса, живота и, разбира се, смъртта и от тях прави кино. Прекрасно кино. А Соренино обича да показва света по един по-гротесков и леко шантав начин.

Ако ще не сте гледали „Младост“ няма по-подходящ сезон от лятото, за да го направите.

Ако искате да разгледате още статии с предложения за филми, може да го направите ето тук

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *