Наградите “Оскар”: мисъл и математика

Кой ще бъде избран за най-добър филм? Кои ще са отличените актьори? Как ще изглеждат любимите ни звезди? Всички се интересуваме кои ще бъдат наградените с „Оскар“. Знаем ли обаче как протича процесът на номиниране и кой решава кои ще бъдат представените на церемонията кандидати за слава?

Финалните резултати не са само субективно отражение на гледната точка на журиращите, а сложен процес, изискващ много математика. Ето в общи линии в какво се състои.

Наградите “Оскар”: мисъл на червения килим

Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ е създадена в края на 20-те години на миналия век. В момента се състои от около 7 000 кино професионалисти. От актьори до сценаристи и технически лица – членството е ограничено само до специалисти, работили в продукции, които са били излъчвани в кино салони, а не по телевизията или интернет. Това са хората, които гласуват за наградите „Оскар“. Всеки преминава през взискателен процес на кандидатстване или получава покана за присъединяване. Номинираните или спечелилите награда „Оскар“ от предишната година автоматично получават възможност за членство. Процесът по разглеждане на кандидатурите се извършва веднъж годишно през пролетта. Организацията е разделена на 17 професионални области според профила на участниците.

Номинираните за награда във всяка категория се определят от гласовете на членовете от специфичното подразделение. Например, актьори могат да бъдат номинирани само от хора от актьорската гилдия. С режисьорите и хората в другите области е същото. Единствено категорията “Най-добър филм” е по-различна. Тук номинират всички. За тази категория всеки гласуващ трябва да подаде списък между 5 и 10 филма, докато за всяка друга от останалите категории списъкът е с до 5 предложения. Тази сложна схема поражда необходимостта от математически модел. Целият процес по систематизиране на гласовете отнема само около 1700 часа.

Наградите “Оскар”: математика на червения килим

Личните номинации всеки журиращ ги подрежда според собствените си предпочитания. След предоставянето на индивидуалните списъци номинираните първоначално се сортират според посочените на първо място претенденти. Когато селекцията достигне достатъчно гласове за първо място, или т.нар. “магическо число”, номинацията се счита за завършена. “Магическото число” се получава, като се вземе сборът от индивидуалните получени списъци в отделната категория и се раздели на общия брой възможни номинирани плюс едно. Ако селектираният получи това “магическо число” (или повече), става номинация за “Оскар”. Например, “магическото число” е 166 (общият брой получени списъци е 1000, разделено на 5, колкото е броят на възможните номинации, + 1, т.е. на 6 ). Ако Кейт Бланшет получи числото 170 в категорията “Най-добра актриса в главна роля”, автоматично става номинирана.

Но какво се случва с поставените на второ, трето, четвърто и пето място? След преминаването през първата цедка, счетоводителите от Pricewaterhouse Coopers (които са ангажирани да обслужват този “творчески” процес от 1934 г. насам) правят разпределение измежду останалите посочени, като най-напред отстраняват тези с най-малко гласове. След това започва селекцията за второ място. Например, Бенедикт Къмбърбач е получил по-малко гласове за първо място, така че неговият сбор вече се преизчислява за второ. Индивидуалните списъци продължават да бъдат разпределяни по този начин до достигане на “магическо число” или до оформянето на пет номинации.

Наградите “Оскар”: финалните номинации

След изчисляването на всички индивидуални списъци се изготвят нови с готовите номинации. Те се подават към всеки член на Академията отново за финалното гласуване. Докато процесът на номинация се води от експерти в индивидуалните категории, финалните победители се избират от уважаемите членове на цялата Академия. Тук всеки гласува за всяка категория, т.е. Риз Ахмед би могъл да гласува за най-добър режисьор.

Накратко това е схемата за номиниране и разпределение на най-бляскавите награди в киноиндустрията. До какви резултати ще доведат изчисленията тази година съвсем скоро ще разберем. Все пак не бива да забравяме, че въпреки много математиката, Академията поощрява членовете да гласуват най-вече със сърце.

Повече за историята на Академията, може да прочетете от официалния им сайт.

Ако се изморихте от толкова смятане, таблици, умножене и делене, ето ви една по-ведра статия за четене с предложение за романтични филми за гледане и преживяване.  

 

 

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *