Нова година, нови сериали

През 2024 г. ни очакват доста силни сериали, които следим от дълго време и за които знаем, че ще изгледаме на един дъх. Е, ако сте фенове на сериалите, то със сигурност и вие сте си набелязали няколко заглавия, така че нека видим какво да очакваме и за какво да си отделим време.

Истински топ сериали с четири изумителни актриси

Започвам с едно от най-любимите заглавия, което не успя да ме разочарова с нито един от предишните си сезони досега. Става въпрос за „Истински детектив“ (“True Detective”), който в предстоящи си четвърти сезон ще ни представи в главните роли любимата Джоди Фостър и новобранката Кали Райс.

Новият сезон на „Истински детектив“ е заснет в Исландия. За сюжетът му не са ясни никакви подробности, както и за личните истории на персонажите. Сериалът тръгва от 14 януари по HBO Max.

Едно е сигурно обаче – ще имаме заплетен криминален случай, сложни персонажи и ще гледаме блестяща актьорска игра, любезно дирижирана от създателя на този хитов сериал – Ник Пицолато.

Кейт Уинслет

Да не харесваш Кейт Уинслет е нещо, което няма как да разбера, затова е невъзможно да пропусна сериала „Режимът“. Сериалът се очаква през пролетта на 2024 г.

Сюжетът разказва история, развиваща се в рамките на една година по времето на съвременен авторитарен режим в Европа. Сериалът е симпатичен микс от хумор, драма и елементи на екшън. Единият от режисьорите е Стивън Фриърс, номиниран за „Оскар“ за най-добър режисьор два пъти – за „Кралицата“ (2007) и за „Измамниците“ (1990).

Никол Кидман

Продължавам с криминалния “The Perfect Couple”, в който ще видим Никол Кидман, както и Дакота Фанинг, Лиев Шрайбър и др. Сюжетът е колкото наглед обикновен, толкова и обещаващ добра психологическа кримка.

Една красива и почти перфектна сватба се проваля още преди да е започнала, тъй като няколко часа преди началото на церемонията е открит труп. Изведнъж всички гости за сватбения ден се превръщат в заподозрени.

Четвъртият сериал с любима актриса е “Disclaimer” с Кейт Бланшет, който ще ни срещне с героинята ѝ Катрин Рейвънскрофт.

нови сериали
Кейт Бланшет, снимка: Harald_Krichel/CC BY-SA 3.0

Тя е телевизионен журналист и се занимава с документални разследвания, разкриващи незаконните дейности на ценени и уважавани институции. Саша Барон Коен също ще се вихри в “Disclaimer”, така че шансът този филм да си заслужава се повишава значително.

Режисьор е Алфонсо Куарон – ще ви припомня само няколко негови заглавия: „Рома“ (2018), „Гравитация“ (2013), „Децата на хората“ (2006), „И твойта майка също“ (2001). Е, сега шансът “Disclaimer” да е един от топ сериалите за 2024 г. е почти 100%.

Двамата големи в новите сериали

Няма как да бъдат пропуснати сериалите с двама от най-големите холивудски любимци – Колин Фарел и Робърт Дауни-младши.

„The Penguin“ е спиноф на филма „Батман“ от 2022 г. В него Колин Фарел продължава ролята си на Осуалд Кобълпот и става основен персонаж в предстоящия минисериал. Всички, които със сигурност ще гледаме тази гарантирано силна продукция, ще проследим трансформацията на Кобълпот от обезобразен господин Никой до уважаван гангстер в Готъм.

Едва ли изобщо се налага да убеждавам олдскул феновете на Батман, че “The Penguin” трябва да се гледа. На всички останали, които са настроени леко скептично, ще кажа само, че всеки един филм, в който участва Колин Фарел, си заслужава да се гледа.

Робърт Дауни-младши пък се вихри в една от главните роли в „Съпричастният“ (“The Sympathizer”). Това е минисериал, създаден по едноименния дебютен роман на Виет Тан Нгуен, който през 2016 г. спечели награда „Пулицър“.

Историята ни среща с мъж с френски и виетнамски корени, който е шпионин за комунистите по време на войната във Виетнам. В другите роли ще гледаме още актьорите Скот Ли, Хоа Ксуанде и др.

Апокалипсис сега

Апокалиптичните филми и сериали и до днес се радват на „жадни“ зрители. Няма нищо чудно, че продължават да се снимат какви ли ние продукции, посветени на потенциалната смърт на цялото човечество. Защо пък не?!

И в настоящата селекция няма как да не бъдат посочени поне два сериала на апокалиптична тематика, които обаче са доста различни един от друг. Първият е “The Waking Dead: The One Who Live”.

Действието в този сериал се развива след приключването на оригиналния “Живите мъртви“ (“The Walking Dead”). В главните актьори Андрю Линкълн и Данай Гурира отново влизат в познатите ни образи на Мишон и Рик Граймс. Предстоящият да гледаме от февруари сериал се явява шести спиноф на оригинала и общо седма телевизионна продукция по хитовата зомби тема.

Вторият апокалиптичен сериал, на който ще се спра, е „3 Body Problem” от създателите на „Игра на тронове“. Продукцията е заснета по романа „Трите тела“ на Лиу Цъсин, който е част от трилогията „Земното минало“.

Математиците вероятно веднага ще се досетят за задачата с три тела още от времето на Нютон, но за всички останали хора (сред които попадам и аз) ще се опитам да обясня: Идеята на задачата с трите тела е да се открие какво ще е движението на въпросните тела едно спрямо друго, като се има предвид взаимодействието с гравитацията на Нютон.

А сега да се върнем към сериала: продукцията ще ни разходи из Китай през 60-те години, когато едно съдбоносно решение ще резонира в космическото пространство и време. То ще достигне до група учени в настоящето, изправяйки ги срещу една от най-големите заплахи на човечеството. Очаква се сериалът да тръгне през март.

Честно казано, очаква ни една доста натоварена откъм филми и сериали 2024 г. Съветвам ви отсега да си планирате кое кога ще гледате, за да не пропуснете нищо важно.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *