Най-подходящите коледни филми

Коледа е любим семеен празни! Дори да сте от породата на Гринч, съм абсолютно убедена, че усещате цялата тази топлина и необяснимо желание просто да си лежите на дивана и да си гледате коледни и лежерни филми. Не е случайно, че гледането на филми в дните около Коледа е по-интензивно именно в този период от годината.

Е, от Neterra.TV+ ви даваме няколко препоръки и едновременно с това ви припомняме някои абсолютни семейни класики.

Филмите, без които Коледа е невъзможна

Кой е първият филм, за който се сещате, когато наближи Коледа? Точно така – „Сам в къщи“! Този съвсем невинен, но много симпатичен филм от 1990 г. се превърна в задължително заглавие за всяка уважаваща себе си телевизия през зимните месеци. Маколи Кълкин тук е още малко и невинно момченце, което само преди няколко дни получи своята звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Ако съществува човек, който не е гледал „Сам в къщи“ и въпросният човек чете този текст в момента, ще кажа с две думи какъв е сюжетът: Голямото семейство на Кевин трескаво бърза за семейната коледна почивка. Всички толкова много бързат, че заминават, без да вземат малкото момченце. Останал сам в голямата къща и „въоръжен“ с много хитрост и още повече късмет, Кевин трябва да се справя с всички трудности в света на възрастните.

Следващият коледен филм, който винаги свързваме с уютната семейна атмосфера, е, разбира се, „Наистина любов“. Блестящият Хю Грант тук е във вихъра си. Заедно с Лиъм Нийсън, Лора Лини, Бил Най, Колин Фърт, Кийра Найтли, Ема Томпсън и други ни разказва няколко различни истории за любовта.

Завършвам настоящата селекция с един филм, който или много обичаш, или не можеш да понасяш. Става дума за „Елф“ с Уил Ферел, който е идеалният семеен коледен филм. Причината е, че носи празнично настроение, има поука, а и се задвижва от хуморния мотор на Уил Ферел.

Трябва да признаем, че на Коледа един по-специфичен вкус придава филмът „Гринч“ с големия Джим Кери. Въпреки че излезе по кината през далечната 2000 г., филмът и до ден днешен е супер интересен за гледане. Освен това не е чак толкова „амортизиран“ като „Сам вкъщи“, ако изобщо такова нещо може да се каже за едно заглавие. „Гринч“ е режисиран от Рон Хауърд и има награда „Оскар“ за най-добър грим.

Филми за една по-различна Коледа

Следващото малко по-нестандартно коледно заглавие е „Фред Клаус“ с Винс Вон, Пол Джиамати, Елизабет Банкс, Рейчъл Уайз и др. Фред Клаус е по-големият брат на Дядо Коледа. Една Коледа той е принуден да се пренесе на Северния полюс, за да помогне на брат си и елфите да се подготвят за празника.

И като стана дума за роднини на Дядо Коледа, няма как да не споменем и българския филм „Чичо Коледа“ с Филип Аврамов в главната роля. Сюжетът на филма ни представя приключенията на малкия Гошко и неговия Чичо Коледа, които заедно търсят семейство, любов и приятелство. Режисьор на филма е Ивайло Пенчев.

Коледа е у дома с Neterra.TV+

И понеже Коледа означава уют и семейни забавления, от Neterra.TV+ ви предлагаме няколко заглавия, които са идеалният избор за семейна филмова вечер, почивка и забавление.

Започваме с българския филм, а именно „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов.Срещаме се с бившия фронтмен на рок групата „Жигули“, който се чуди откъде да намери пари за образованието на дъщеря си в Лондон.

Тогава богат негов фен му предлага добри пари, ако бандата се събере и свири на рождения му ден. Фори запретва ръкави и прави всичко по силите си отново да „изгради“ групата, но с това се връщат всички спомени и старо напрежение.

В главните роли са Михаил Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев-Геро, Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля и др. „Голата истина за група Жигули“ печели Голямата награда на журито на фестивала „Златна роза“ във Варна през 2021 г.

И още европейско присъствие

Следващото предложение идва от Франция и се казва „Парижки лудории“. Срещаме се с фермерите Ксавие и Брижит, чийто спокоен живот е разтърсен от появата на Стан от Париж.

Брижит решава да го посети тайно в Париж, но нищо от това, което е планирала, не се случва . Режисьор на филма е Марк Фитуси, а в главните роли ще видим актьорите Изабел Юпер, Жан-Пиер Дарусен, Михаел Нюквист и др.

„Шампанско“ също е заглавие от френското кино. Филмът е кулинарна комедия, която ни среща с група приятели. Жан, Йоана, Патрик, Гийом и Роман се познават от над 30 години и сега е ред да се съберат за ергенското парти на Патрик. Това, което никой не очаква обаче, е, че бъдещата булка – Кристин, също ще бъде на партито.

Режисьор на „Шампанско“ е Никола Вание. В главните роли са Елза Зилберщайн, Стефан де Гроот, Франсоа-Ксавие Демасон, Ерик Елмоснино, Силви Тестю и др.

Завършваме коледните предложения с филм с неустоимите Скарлет Йохансон и Хю Джакман. Режисьор е класикът Уди Алън, а продукцията се казва „Сензация“. Йохансон влиза в ролята на напористата журналистка Сондра.

Тя е открила нови следи за важна поредица от убийства. Тези следи обаче я водят директно към Питър Лакман (Джакман). Той е красив, но съмнителен бизнесмен, който бързо омайва Сондра. Ще успее ли журналистката да открие истината за убийствата?

Е, сигурна съм, че нашата селекция дава чудесна възможност за различен избор и сигурни филмови забавления през коледните празници. За разлика от сармите, от готини филми няма как да ви стане тежко, гледайте на воля и изобщо не му мислете.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

Последвай ни