Фестивалът Sofia MENAR ни среща с културата на Близкия изток

Между 12 и 28 януари в София ще се проведе 16-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток – Sofia MENAR. Събитието среща българската публика с традициите и културата на ислямския свят. Организатори са Здравко и Ангел от „Позор“, за които вече ви разказах покрай „Кино за пътешественици“.

Като продължаващ традицията на „Цветята на Корана“, фестивалът Sofia MENAR е важна и неотменна част от културния календар на столицата от много години. През това време филмовият форум си култивира вярна публика и с всяко следващо издание се радва на все по-голям интерес.

Тази година не е изключение и Sofia MENAR отново ще може да бъде гледан онлайн в Neterra.TV+. Важно е да знаете, че предварителната продажба на билетите започва от 15 декември. Онлайн Sofia MENAR ще се проведе едновременно с прожекциите в София – от 12 до 28 януари.

В Neterra.TV+ ще можете да си закупите един билет или пакет билети. Всеки закупил пълния пакет с всички филми по време на предварителната продажба ще получи 5 филма бонус. Организаторите разкриват, че това ще бъдат най-добрите заглавия от тазгодишната официална програма на фестивала.

Предлагам ви кратка разходка из някои от бисерите на MENAR, които най-искрено ви съветвам да не пропускате.

Кой филм открива фестивала Sofia MENAR

Казахстанският „Див лук“ е откриващият филм на физическият фестивал и е част от основната програма. Сюжетът му е едновременно много простичък, но и супер „вкусен“ за камерата, а самите организатори го определят като „страхотна комедия“.

Сюжетът: Джебай и Саня са брат и сестра, които берат див лук и го продават на магистралата, за да помагат финансово на семейството. Баща им, който строи дома им от конски фашкии, е техният най-важен човек и кумир в живота.

И ако децата са щастливи, то майка им не е и за отмъщение спи с местен тираджия. Един ден Джебай вижда изневярата на майка си и решава да намери единственото спасение за брака на родителите си – виагра.

Филми от основната програма на Sofia MENAR, които ще гледаме онлайн

„Село без деца“ е ирански филм на режисьора Реза Джамали. Историята в него е колкото любопитна, толкова и тъжна. В планинско село от много години не са се раждали деца. Преди 20 години Казем снима филм за селото.

След него жените там са набедени, че са бездетни. Това ги ядосва, филмът е изгорен, за да не се носи мълвата, но мъжете са разбрали и са започнали да се развеждат. Сега Казем решава да направи филм и за мъжете от селото. Някой иска ли обаче да застане пред камерата му?

Следващото заглавие, което ще ви представя, е иранският „Парвин“ на Мирабас Хосравинеджад. Сюжетът: Красивата Парвин се срещат със съседското момче Иман, докато родителите ѝ са навън, а сестричката ѝ спи.

Кадър от филма „Парвин“

Един ден обаче родителите ѝ се прибират по-рано, Иман не успява да излезе навреме от къщата и ситуацията тотално се заплита. Филмът е от 2023 г. и е драматичен, а в главните роли ще гледаме Мохадесе Горбани, Маджид Немати, Рахман Рошанпур и др.

„Любов под носа“ също идва от Иран и ни среща с 14-годишния Камран. В едно лято той среща жена, която идва от големия град при него на село. Той се влюбва на мига, но едно решение ще промени животите и на двама им завинаги. Една тайна, идваща от дълбокото минало, ще бележи бъдещето.

Кадър от филма „Любов под носа“

Режисьо е Сиаваш Асади, а в главните роли ще видим Амин Хаяи, Пантеа Панахиха, Сайна Рохани, Пардис Пурабедини и др.

Филм от Азербайджан

Последният филм от основната програма на Sofia MENAR, на който ще се спра, е „Сбогом, Шмит“ от Азербайджан. Това е една много симпатична комедия, която е събрана в стегнато времетраене от 70 минути. Филмът на режисьора Али-Сатар Гулиев ни разказва за етническия германец Емил Шмит.

Кадър от филма „Сбогом, Шмит“

Той силно мечтае да получи немско гражданство и най-после да емигрира в Германия. За да постигне целта си, Шмит всеки месец посещава посолството на Германия в Баку. Уви, нещата не са толкова прости и той среща съчувствието на служителите в посолството, но не и тяхната истинска помощ.

В главните роли ще видим Азер Айдемир, Расим Джафар, Расим Балаев и др.

Секция „Кервансарай“

По време на фестивала Sofia MENAR ще има и специална секция за документални филми, посветени на пътуванията. Секцията се казва „Кервансарай“ и ще ни срещне с най-различни, интересни и искрени физически и емоционални пътешествия. Което е и основната мисия на киното – да ни пренесе някъде другаде, без да се налага физически да се намираме там.

От секцията „Кервансарай“, онлайн ще може да се гледа филмът – „Петото слънце“. Ленатат е от Финландия и ни среща с амбициозния Пану Хейкуринен, който иска да измине пътя от Хелзинки до Кернс, Австралия, преследвайки пълно слънчево затъмнение.

Кадър от филма „Петото слънце“

Към Пану се присъединяват и двама италианци – авторите на документалния филм Матео Маги и Кристиана Пеки. Матео и Кристиана ще заснемат пътя на финландеца, който тръгва без план към целта си.

Късометражните програми

Тазгодишното издание на фестивала предлага и две късометражни програми. Едната се казва „Персия“ и в нея са включени кратки филми от Иран. Втората е „Менар“ и в нея има късометражни продукции от Япония-САЩ-Иран, Тунис, Египет, Азербайджан и Пакистан.

Не пропускайте шанса да гледате филмите от Sofia MENAR 2024, защото това е рядка възможност да се насладите на кино, което едва ли гледате всяка вечер.

Всъщност това кино е топло, уютно и докосващо – гледайте го и ще се убедите в думите ми. А фактът, че филми от Sofia MENAR 2024 ще можете да гледате и в Neterra.TV+ означава, че повече хора ще се срещнат с ислямското кино. В тежките съвременни времена, в които думата „ислям“ се свързва единствено с военни действия и жестокост, киното може да донесе поне малко човещина. И това е още една от мисиите му!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *