Поглед към Десетилетие на българското кино – част 3

На 8-ми юни тази година, Дом на киното, с подкрепата на Столична община и Neterra.TV, стартира инициативата „Десетилетие на българското кино“. Селекция от 20 български филма, разделени в 2 части, достъпни в платформата Neterra.TV+.

През последните 2 седмици ви разказахме за голяма част от филмите в инициативата. Днес предстои да завършим нашия поглед към българското кино през последните 10 години, а вие не забравяйте, че може да гледате всички заглавия в Neterra.TV+ до 30 юни!

Зад кадър

„Зад кадър“ e драматичен филм от 2010 година, който, малко хора знаят, има доста успешна фестивална кариера и си тръгва с цели две награди от филмовия фестивал в Кайро. Действието се развива в края на седемдесетте години и проследява разпада на семейството на Антон Кръстев, който е един от най-успешните кинооператори.

киното
Кадър от филма „Зад кадър“

Животът му обаче коренно се променя, когото детето му се разболява и се налага да бъде лекувано в Германия. Съпругата му напуска страната заедно с детето, а Антон остава, понасяйки не само раздялата, но и последствията от това решение.

Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

Филм на Иглика Трифонова, базиран на истински събития. В центъра на сюжета е процес срещу сръбски военнопрестъпник в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, в който адвокатът на обвиняемия успява да докаже, че ключов свидетел на обвинението е лъжесвидетелствал, след като организира очна ставка с отдавна изгубения му баща.

Филмът е част от проекта „София Мийтингс“ на София Филм Фест и е теметично продължение на филм от 2006-а. Филмът е заснет в Босна и Херцеговина, Амстердам и Хага и Малмьо, за да е максимално реалистичен и това е точно така.

С лице надолу

След като стана ясно, че новият филм на Камен Калев „Февруари“ е част от официалната селекция на фестивала в Кан, то може би някой ще иска да си припомни и други заглавия на режисьора. „С лице надолу“ доскоро беше последният му филм.

кино
Кадър от филма „С лице надолу“

Историята разказва за французина Сами, който е обвинен от френската полиция във внос на фалшиви пари и за да избегне затвора, става информатор, който е внедрен в българската мафия. Въвлечен в трафика на хора, Сами се влюбва в млада ромска проститутка и иска да избяга с нея. Камен Калев взима както професионални актьори, така и непрофесионални за ролите и му се получава добре.



3/4

Изключително оскъдно известен български филм, при това наскоро направен. Мила Михова, млада пианистка, прави първата си игрална роля в този филм. Историята проследява динамиката в едно семейство, като бавно рисува техен портрет в едно горещо и задушно лято. Последното лято, което те прекарват заедно.

Лили Рибката

Много рядко се правят детски игрални филми у нас, а още по-рядко се правят такива с приказни или фантастични елементи. Така че, появата на „Лили Рибката“ в тази селекция, е някак очаквана. Това е филм, който се обръща към децата, но ангажира и възрастните.

Филмът е приказка за необикновено дете, което променя пола си всеки път щом някой го погледне право в очите. Полагайки усилия да му помогнат, родителите на детето го отвеждат в малко село в околностите, на което детето среща връстничката си Лили – внучка на говорещ Японски шаран и дъщеря на цигани-магьосници. Приказка за отговорни родители и чувствителни деца. История с фантастични герои и любов във всичките ѝ форми.

Безбог

Носител на голямата награда на фестивала в Локарно – Златен леопард, „Безбог“ е тежък и драматичен филм. Освен това е дебют на голям екран за поетесата Ирена Иванова.

Кадър от филма „Безбог“

Историята разказва за пристрастената към морфина медицинска сестра Гана, която продава личните карти на пациенти с деменция на черния пазар за кражба на самоличност. Колкото повече навлиза в схемата и потъва в собствената си зависимост, толкова повече Гана развива параноичен страх от наказание.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *