Право в Сърцето!

Svetla Bancheva Svetla Bancheva

Новият български филм „В Сърцето на Машината“ на режисьора Мартин Макариев – силен сюжет, европейско въздействие и холивудски размах!

Идеята

„В Сърцето на Машината“ на българското кинопроизводство кипи от живот и надежда! След като над 10 години Мартин Макариев чака да порасне като режисьор, за да превърне във филм една силна история по действителен случай, разказана му от затворници още през 2008 г., моментът настъпва.

По време на изолацията заради “COVID-19” той запалва за идеята звездни актьори като Христо Шопов, Юлиан Вергов, Ивайло Христов, Александър Сано, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Башар Рахал и др. Сценаристът Борислав Захариев написва ролите специално за тях. В последния момент успяват да привлекат към проекта драматичния македонски артист Игор Ангелов.

Сюжетът

В резултат една сурова, натуралистична и неочаквана история за затворници в края на 70-те години на 20 век не просто е разказана, изиграна и заснета майсторски. Тя успява да се свърже органично с европейски и световни филмови образци. Да потече пълнокръвно по артериите на най-добрите международни филмови фестивали. Да ни извади душата!

Жанрът е трилър. Главните герои са затворници за убийства и други тежки престъпления. Надзирателят ще ги оприличи с опасни и свирепи зверове, които само външно приличат на хора. Представени са индивидуалните им портрети и характеристики. Те са отделни личности, имат различна мотивация, поведение, темперамент и интелект. Приличат си по трудните и непредсказуеми характери. А това води историята към изненадващо развитие.

Право в Сърцето!

Изненадите във филма

„В Сърцето на Машината“ е класическо качествено европейско кино откъм сюжет, актьорска игра, история и психология. По емоционално въздействие се приближава до театралното изживяване. Същевременно е заснет с холивудски размах и кинематографични похвати. Това е първият български филм за кино с 4К и HDR качество.

Изненадващо, когато двете школи – европейската и американската, се срещат „В Сърцето на Машината“ на българската продукция, химията сработва отлично. Между тях пламват искри и се разгарят пламъци. А после двете влизат в такава магическа симбиоза, че героят на Игор Ангелов – Сатъра, на моменти може да ви напомня и Рандъл от „Полет над кукувиче гнездо“, и Лени от „За мишките и хората“, и Разколников от „Престъпление и наказание“.

Защо да гледате филма?

Христо Шопов като директор на затвора в някакъв етап от развитието на героя си може да се асоциира с европейски екзистенциалист или със „Затворникът“ на Кафка. За него затворът не е просто сграда, а лично преживяване за пространство, в която сам е влязъл доброволно и е изхвърлил ключа.

Мотивът „Затворът – това сме ние“ по Сартр е доразвит и от героя на Христо Петков – Иглата. Той е безмилостен и агресивен психопат, но мечтае да си смени мозъка и да се превърне в друг, обикновен човек. Както ще го увери неговият съкилийник Бохеми (Александър Сано) обаче:

„От затвора можеш да избягаш, но от себе си – никога!“.

Александър Сано – едновременно хроникьор и основен участник в събитията, също прави една от най-силните си роли в този филм! Със своя по момчешки искрен и убедителен гангстерски стил той ще ви потопи дълбоко в историята в добрите традиции на ленти като „Кръстникът“ и „Зелената книга“.

Право в Сърцето!

Възхитителен е и Юлиян Вергов като надзирател. Толкова е вътре в тази роля, че сякаш специално са обезкървявали лицето му в първите сцени, за да подчертаят смразяващия му вид.

Всички артисти се раздават „ В Сърцето на Машината“. Правят запомнящи се и въздействащи роли. Невъзможно е да останете равнодушни. Може да останете по-дълго в залата дори и след надписите, да изпитате силни емоции, да си припомните нещо важно за човечността и да си струва!

„В Сърцето на Машината“ ще има своята онлайн премиера за българите в чужбина от 2-ри май в платформата Neterra.TV+. Филмът ще е достъпен за всички територии, без България. А билетите вече са пуснати в предварителна продажба.

Може да научите повече и за още един български филм – „Голата истина за група „Жигули“

 

 

 

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *