„Ранно пиле“ – младите надежди на голямото кино

„Ранно пиле“ – младите надежди на голямото кино. Обичате ли българско кино? Или може би повече си падате по късометражните филми – бързи, задъхани истории с изненадващ финал? Ако е така, то родният фестивал „Ранно пиле“ е точно за вас.

Студентският фестивал „Ранно пиле“

„Ранно пиле“ е международен студентски филмов фестивал, който има за цел да представи селекция от качествени студентски късометражни филми. За 17-та поредна година ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Събитието обаче тази година ще бъде проведено онлайн. Което дава удобство на хората, които нямат възможност да присъстват физически. Местата са earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, а датите са от 01 до 05 ноември. Като в платформата Neterra.TV+ може да гледате всички филми от документалната, анимационната и игралната селекция, без необходимост от абонамент.

Целта на фестивала винаги е била да представя различната гледна точка на младите кинотворци и да съхранява визуален запис на това, което ги вълнува. Именно затова, през 2020 г., когато светът беше „на пауза“, фестивалът за първи път промени правилата си със Специално издание, провокирайки творците да участват с филми, създадени по време или вдъхновени от карантината Covid-19. Продукциите тази година се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ – финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

Представяме ви пет български късометражни филма от официалната селекция, които може да видите. Стискаме палци на всички участници, разбира се.

10 seconds (10 секунди)

По време на боксов мач Александра пада в нокдаун. За да се върне към мача, тя първо трябва да преодолее миналото и настоящето си. Визия и думи се преплитат в съзнанието на Александра, където се разиграва истинската битка.

Режисьор: Евгения Танева

Awakening (Пробуждане)

Преди да загуби безвъзвратно мъжа, който наистина я обича, Инга чете посланието на мечтите си и се събужда за нов етап в живота си.

Режисьор: Николай Урумов

Game (Игра)

Двама братя – Павел, на 14 и Радо, на 10, обикалят различни изоставени места и изоставени производствени сгради. На едно от местата Радо намира хармоника, с която започва да свири. Павел решава да му я отнеме насила. Така започва една игра.

Режисьор: Орлин Менканджиев

Oceania (Океания)

Анимация и филм за личността като природен феномен и индивидуалния инстинкт. Решителността и съдбата на риба извън своято ярост…

Режисьор: Стефан Войводов

The end of the circle (Краят на кръга)

Младо момиче разпознава човекът, който я е нападнал преди време, на рождения ден на най-добрата си приятелка.

Режисьор: Димитрис Георгиев

💜  🎼   💜  🎥

Ако искате да четете за филми, но не създадени от студенти, а от вече утвърдени имена, прочетете материала, посветен на супер зареждащия и интригуващ филм на режисьора Виктор Божинов – „Голата истина за група Жигули“. 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *