Треска за Оскари

Най-голямото кино-събитие в света предстои. Цяла Америка, цяла Европа, дори и ние тук трескаво се готвим за Оскари 2020.

Остават броени дни и часове докато червеният килим пред Кодък Тиатър бъде опънат и по него минат големите звезди на 92-те кинонагради.

Холивуд вече тръпне в очакване, светът също. И за да не останем по-назад от останалите решихме да ви запознаем с няколко любопитни факта за тазгодишната церемония!

Факт 1

Това е втора поредна година, в която Оскари ще минат без официален водещ. Прези годините най-много пъти церемонията е била водена от комика Били Кристъл – цели 9 пъти, като първият е през 1990 година, последван от Упи Голдбърг – цели 4 пъти.

Треска за Оскари
Били Кристъл
Факт 2

Скарлет Йохансон дебютира на наградите „Оскар“ тази година. Тя е една от общо 12 актьори и актриси, които са били номинирани в две категории за една година. Другите са Фей Байндър, Тереза Райт, Бари Фицджералд, Джесика Ланг, Сигърни Уивър, Ал Пачино, Хори Хънтър, Ема Томпсън, Джулиан Мур, Джейми Фокс и Кейт Бланшет.

Треска за Оскари
Скарлет Йохансон във филма „Брачна история“
Факт 3

Тази година най-много номинации за „Оскар“ има филмът „Жокера“. Това е дебют на наградите за режисьора Тод Филипс. А за Хоакин Финикс е четвърта номинация. Първата му е през 2001-а за „Гладиатор“. „Жокера“ обаче така и не се нарежда сред рекордьорите на наградите. Най-номинираните филм в историята на Оскарите са три – „Всичко за Ева“, „Титаник“ и La La Land. Те имат по 14 номинации всеки. Само „Титаник“ печели 11 от тях.

Факт 4

Друг филм, който успява да спечели всички категории, в които е номиниран е „Завръщането на краля“. Това само по себе си е прецедент.

Факт 5

Сам Мендес се завръща на наградите „Оскар“ след 20-годишно отсъствие. Той печели първия си и засега последен „Оскар“ през 2000 година за дебюта си „Американски прелести“. Тази година „1917“ може да му донесе втори „Оскар“.

Сам Мендес на снимачната площадка на филма „1917“
Факт 6

Тази година за „филм на годината“ са номинирани общо 9 филма. Това са: „Жокера“, „Имало едно време в Холивуд“, „1917“, „Паразит“, „Малки жени“, „Пълно ускорение“, „Семейна история“, „Джоджо Заека“, „Ирландецът“. Два от филмите са дело на платформата Netflix, която дебютира на Оскарите през миналата година. А „Паразит“ е първият южно корейски филм, който е номиниран в категория „филм на годината“, освен в „най-добър чуждоезичен филм“.

Факт 7

Тази година един от скандалите покрай обявяването на номинациите, избухна от това, че Грета Гъруик – режисьорката на „Малки жени“ няма номинация в категория режисура. До този момент само 5 жени са били номинирани в тази категория през годините – самата Гъруик за филма й Lady Bird, също така Катрин Бигълоу, София Копола, Джейн Кампиън и Лина Вертмюлер. До момента Катрин Бигълоу е единствената жена печелила статуетката „режисьор на годината“ за филма си „Войната е опиат“.

В очакване на големите победители

Това бяха те – най-интересните факти за Оскари 2020. Кои ще са големите победители тази година? Дали част от тях ще направят рекорд или история? Още не се знае. Стискайте палците на своите фаворити на 9 февруари.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *