Познавате ли Шая Макенроу?

Познавате ли Шая Макенроу? Момчето от полулярните поредици „Трансформърс“ и „Индиана Джоунс“ и хитовите заглавия „Ангелите на Чарли: Газ до дупка“, „Уолстрийт: Парите никога не спят“, „Ярост“, „Аз, роботът“ и много други вече не е същото.

Шая Лебьоф и дивото

Израснал в среда на контрасти, с майка – балерина и баща – ветеран от войната, възпитан в две религии, заобиколен от наркотици, алкохол, хероин, бедност и развод, Шая Лебьоф сякаш е чакал да излее своята хипи същност в киното.

След успешното начало с касови филми, актьорът постепенно загърбва имиджа си на шлифовано кино момче и дава воля на дивашката си природа. Показва я още в тъжно сладкия „Американски мед“ (American Honey 2016), а в „Борг срещу Макенроу“ (Borg vs. McEnroe 2017) вече максимално използва таланта си да бъде ужасен, като изиграва „лошото момче на тениса“.

Шая Макенроу и критиката

Според някои критици този ключов момент в кариерата на актьора е един от маркерите, които определят по-нататъшния му път в киното. Други допълват, че „чуват Макенроу през Шая“. А за трети Лебьоф е толкова убедителен, че границата между персонаж и актьор е напълно размита и води до раждането на хибридния образ Шая Макенроу.

Именият тенисист – прототип също намира Лебьоф за добро попадение заради вродената му лудост. Въпреки това в типичния си стил не спестява критиките към продукцията: „Никога не съм гледал добър филм за тенис, всички са ужасни“.

От своя страна, Шая вярва в проекта. Той самият се определя като идеален за ролята, защото разбира Джон Макенроу и притежава подобен темперамент. Двамата са страстни перфекционисти, необуздани и неконтролируеми, с вродена чувствителност и особено усещане за света, а стратегиите им за действие често са базирани на яростта.

А това е самият Джон Макенроу в интервю с Джими Кимъл, за да добиете представа за какво говорим. 

Лентата „Борг срещу Макенроу“

Парадоксалното в случая е, че филмът е със силно скандинавско присъствие. Режисьорът Янус Мец Педерсен е датчанин, а сценаристът Рони Сандал – швед. Действието е представено от гледната точка на Бьорн Борг, изигран от Сверир Гуднасон. Образът се доближава до стереотипа на Ингмар Бергман за невъзможно студения мъж от Севера. Именно на фона на човека – машина обаче изпъква врящият от емоции американец. Двамата герои едновременно се противопоставят и допълват. Нуждаят се един от друг. Както е било и в реалния живот. След оттеглянето на легендарния номер едно Макенроу неведнъж го е призовавал да се върне към корта.

Шая Лебьоф и тенисът

Гуднасон и Лебьоф започват да играят тенис едва шест месеца преди снимките, без да са имали опит преди това и без да са се консултирали с величията, в чиито маратонки влизат. Според Макенроу това си личи: „Изглеждат като актьори, които не могат да играят тенис…“. Към знаменития финал на Уимбълдън, представен във филма, специалистите също имат забележки. Освен че има фактологична неточност в резултата, тревата никога не е оставала толкова запазена и зелена в последните дни на турнира, каквато е в продукцията. Важното обаче са не спортно-техническите липси, а убедителният емоционален заряд.

Шая Макенроу в бъдещето

Шая Макенроу продължава да вилнее и след „Борг срещу Макенроу“. В „Соколът с фъстъчено масло“ (The Peanut Butter Falcon 2019) той вече е оставил дивото тотално да го превземе, а заглавията на последните му филми също не звучат като боксофис фаворити. Като добавим и асоциалните прояви извън снимачната площадка, сред които арест за обида на човек, отказал да му даде цигара, може да кажем, че добрият Сам от „Трансформърс“ вече го няма.

Според Андре Агаси всеки мач на корта е като миниатюра на живота. А дали един тенис филм може да е определящ за кариерата на един актьор? И виновно ли е „лошото момче на тениса“ за появата на „лошото момче на киното“? Отговорите на тези въпроси тепърва ще разбираме. Остава само да гледаме…

Филмът „Борг срещу Макенроу“ е част от филмовия пакет „Олимпийско лято“, който може да гледате на Neterra.TV+. Пакетът се състои от 4 филма, запечатали незабравимите истории на световни спортни колоси и събития. Два от тях са игрални и пресъздават ключови моменти от живота на колоездача Ланс Армстронг и тенесистите Бьорг Борг и Джон Макенроу. Два от тях са документални и разказват историята на олимпийските игри от 1968, както и за началото на Ферари.

Ако харесвате комбинацията от спорт и кино, тогава може да разгледате още няколко филма, които успешно комбинират и двете: Футбол и киноОлимпийски игри и кино!

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *