Звездни рожденици: Антонио Бандерас на 60!

На 10 август тази година, Антонио Бандерас навършва 60 години. На тази възраст Антонио Бандерас продължава да е един от най-чаровните мъже в Холивуд. Бандерас е един от малкото съвременни актьори, който успява да остави еднакво сериозна следа както в европейското, така и в американското кино.

Чернокосият испанец, който се ражда в красивата Малага, от където е и Пабло Пикасо, част от публиката свързва основно с ролите му във филмите „Десперадо“ и „Маската на Зоро“. Други пък още си спомнят за брака му с Мелани Грифит, който се разпадна след 20 години.

Бандерас
Кадър от филма „Десперадо“

Но Бандерас всъщност е добре припознат и от феновете на испанския екцентричен гений Педро Алмодовар, чийто любим актьор е самият той. Не случайно именно последната колаборация между двамата – филмът „Болка и величие“ – носи на Антонио Бандерас „Златна палма“ от минало годишния фестивал в Кан, където филмът направи премиера.

Начало на кариерата

Антонио Бандерас дебютира на голям екран, когато е на 22 година, а испанското кино поглъща с удоволствие неговия талант. Същата година се запознава с Педро Алмодовар и двамата правят първия си филм заедно – Laberinto de pasiones.

бандерас
Алмодовар и Бандерас

Това е само началото на едно важно и дълго партньорство на екран и извън него, което е свързано с ексцентрични филми, странни роли, караници, любов и омраза, и съпътства и до днес кариерата и на двамата. Педро Алмодовар прави Антонио Бандерас звезда в родната му Испания, а по-късно и в света, а Бандерас му се отлаща многократно.

Работата с Алмодовар

„Алмодовар ми е много добър приятел, но работата с него е много сложна. Резултатите обаче са много добри, затова не се оплаквам, макар че понякога трябва. Често ми се налага да минават през… как да го кажа, творчески ад. Дали има някаква игра на подчинение? Да. Игра на придобиване и сила, докато работим заедно. Но с течение на времето виждам резултатите и си казвам: Дори не знаех, че нося това вътре в себе си.“

До този момент двамата имат общо 6 филма заедно, като „Болка и величие“ е седмото им заглавие. Малко след „Ела, завържи ме!“ – филмът, в който Антонио и Педро работят последно, преди отново да се срещнат в „Кожата, в която живея“, Бандерас поема дългият път към холивудското кино.

След „Кралете на мамбото“ и „Къщата на духовете“ – филм, адаптация по романа на авторката Исабел Алиенде – идва и заглавието, което го изстрелва в стратосферата на комерсиалното кино, и това е „Интервю с вампир“. Вампирската драма разгръща потенциала и сексапила на Антонио. Оттам насетне пътят е ясен и лесен.

Към върха на успеха

Забелязан от режисьора Робърт Родригес двамата правят филма „Десперадо“, а по-късно и един от кървавите откъси в проекта „Четири стаи“. Някои смятат, че Бандерас е прекалено обърнат към комерсиалното кино, но критиците не са съгласни.



Актьорът има палитра от разнообразни роли в кариерата си. Той не е само едно хубаво лице, а професионалист, който може да се превъплъти в най-различни образи. Затова и в кариерата му следват филмите „Евита“, „Маската на Зоро“, „Тринадестият воин“, някъде там се появява и Мелани Грифит.

Да обичаш Мелани

След като само преди няколко месеца се е развела за втори път с актьора Дон Джонсън, Мелани Грифит и Антонио Бандерас обявяват връзката си официално и малко по-късно сключват брак. Трети за актрисата и втори за него. Преди Грифит, Антонио има брак с испанската актриса Ана Леза в продължение на 9 години, но двамата се развеждат малко преди брака му с Грифит. Както самата Мелани обича да казва, това което се е случило между нея и Антонио е било любов от пръв поглед.

PHOTO BY: SAM LEVI/RETNA LTD.USA
Най-добрите роли

Антонио Бандерас остава един от актьорите, чиито звезди светят със собствена светлина, без значение какви сътресения понасят и как се справят със славата. Носител на награда „Гоя“ и две „Европейски филмови награди“ , номиниран за „Сатурн“, „Еми“ и три награди „Златен глобус“.

Бандерас в ролята на Пикасо във филма „Геният“

Затова не е учудващо, че именно той е избран да изиграе Пабло Пикасо в документалната поредица „Геният“ на National Geographic. И не е случайно, че след осем години пауза Алмодовар отново иска да работи с него.

Интервю с вампир

Вампирската драма, която адаптира романа на Ан Райс е кърваво удоволствие за почитателите на жанра и просто удоволствие за останалите зрители. Филмът е едно от най-ярките заглавия с готик тематика в киното през 90-те и събира на едно място едни от най-качествените мъже в Холивуд – Брад Пит, Крисчън Слейтър, Том Круз и Антонио Бандерас, разбира се.

Десперадо

Филмът, който прави Антонио Бандерас комерсиална звезда и го превръща в секс символ. Той е отмъстителния Ел Мариачи, който се изправя срещу наркокартел. Бандерас е в топ форма – той пее, стреля и прави любов със Салма Хайек. Накрая дори побеждава лошите.

Шрек 2

Ако има актьор, който може да изиграе анимиран котарак и да придаде на образа истинност, хумор и чар, то това е Антонио Бандерас. Ролята му на Пус в „Шрек 2“ е една от най-известните във франчайза, а испанският акцент и чароният тон не могат да бъдат сбъркани никъде.

Кожата, в която живея

Предпоследната колаборация между Бандерас и Алмодовар ще ви докара тръпки по тялото. Антонио Бандерас играе гениален пластичен хирург, който държи в плен красива жена. Между психо трилър и любовна история, взаимоотношенията между дамата започват да рисуват краски на ситуация, която е далеч от нормалното.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *