Halloween в Neterra.TV+

За ужас на коравите родолюбци, страстно пазещи изконните български ценности (каквито и да са те всъщност), Хелоуин придобива все по-голяма популярност у нас. Вече не само децата чакат с нетърпение да дойде вечерта, в която ще се маскират като някой любим герой или пък просто ще се качат до съседите, за да си изпросят лакомство. Възрастните също все повече се вълнуват от деня на Вси Светии, а вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември се превръща в своеобразен карнавал.

А знаете ли как празнуат киноманите? Да, пак се маскират, но само проформа, а след това се излягат и гледат някой любим хорър или трилър, за да се настроят подобаващо. Ние от Neterra.TV+ също се вълнуваме съвсем по киномански и сме подготвили специална селекция тематични филми, които ще можете да гледате, за да си доставите нужното плашещо настроение преди, по време и след Хелоуин. Правим уточнението, че селекцията филми е достъпна само от територията на България. Сега ще ви представя някои от тях.

Българските предложения в Хелоуин селекцията

Започваме с „Жълт олеандър“, който именно в Neterra.TV+  и точно в навечерието на Хелоуин (31-ви ноември), ще има своята онлайн премиера за България.

Режисиран от Лъчезар Аврамов и по сценарий на Димитър Стоянович, филмът е определен като „комедиен трилър“, а в главните роли се вихрят Китодар Тодоров, Стефани Ивайло и Мариан Вълев. Сюжетът безспорно е едно от нещата, които моментално привличат зрителския интерес, защото е оригинален и съвременен. Сюжетът: Професор Бранимир Китов (Китодар Тодоров) е известен психиатър и успешен политик, който се е устремил към пост в европейския парламент.

Неговата любима е Йоанна (Стефани Ивайло), чието семейство трагично е загинало, а за психическите ѝ проблеми се грижи именно Китов, който я „лекува“ с хапчета за щастие. Само за една нощ обаче безоблачното им ежедневие рязко се променя и в живота им нахлуват бивш любовник на Йоанна, настоящ вманиачен обожател отново на Йоанна и един евродепутат с инфаркт, прекарал нощта с… Йоанна. Как се излиза от подобна ситуация и има ли проблем, ако психиатърът може би е психопат? „Жълт олеандър“ дава отговорите на тези въпроси и то по отличен начин.

Второто българско предложение от специалната Хелоуинска селекция в Neterra.TV+ е филмът „Блок“. Дали филмът е трилър, черна комедия, криминале или романтична драма – това оставям да прецените вие, след като го гледате. Едно обаче е съвсем ясно, а именно, че „Блок“ е съвременно заглавие, което успява да те „завлече“ из завързаната си история и да те накара да преживееш събитията, случващи се на главните персонажи.

Структурата на филма е мозаична и така ни дава възможност да следим няколко пресичащи се истории, случващи се в един жилищен блок по време на локдаун. Хайде, нека си го признаем – някои от нас преживяха какво ли не в най-тежките месеци на пандемията, така че този филм е право в десетката. Режисьор на „Блок“ е Тодор Мацанов, сценарият е на Франческо Фратини и Тодор Мацанов, оператор е Дамян Христов, музиката е дело на Асен Христов, а в главните роли ще видим Дария Симеонова, Димо Алексиев, Любомир Нейков, Катрин Василева, Димитър Николов, Борислав Чучков и др.

Шедьовърът на Йоргос Лантимос

Името на Йоргос Лантимос вече се превръща в синоним за качествено кино, завладяващ сюжет и смазващо добра актьорска игра. Доказателства са филмите му „Омарът“ (2015), Убийството на свещения елен (2017), „Фаворитката“ (2018), а отскоро и „Клети създания“ (2023), с който мощно бе открит фестивалът Cinelibri тази година. Ако сте гледали поне едно от гореизброените заглавия, няма как да не сте усетили огромния талант на режисьора не просто да прави филми, но да подбира актьорите си и да достига до невиждани досега дебри на играта им. Именно заУбийството на свещения елен ще ви кажа няколко думи, тъй като и той е включен в специалната Хелоуинска подборка на Neterra.TV+.

Филмът е в официалната селекция на фестивала в Кан и печели отличието за сценарий на Лантимос (поделено с Лин Рамзи за “You Were Never Really Here”) и е номиниран за най-различни отличия на различни фестивали. Именно с участието си в „Убийството на свещения елен“ изгрява звездата на Бари Коган, а Колин Фарел и Никол Кидман играят почти перфектна двойка, образувала почти перфектно семейство. Уви, нищо никога не може да е перфектно, особено когато има тежки грехове, тайни и едно момче, което е готово на всичко, за да получи справедливост.

Филмите с религиозна тематика

Чудото е румънски трилър със 7 награди и 16 номинации от различни фестивали в Европа и по целия свят. Режисьор е Богдан Джордже Апетри, а в главните роли гледаме Йоана Бугарин, Емануел Парву и Чезар Антал. Изграден от едва 42 кадъра, Чудото разказва за млада монахиня, която тайно напуска манастира, за да свърши нещо спешно, но така и не успява да се върне обратно. Полицията тръгва по следите ѝ, за да открие какво ѝ се е случило и постепенно достига до истината, но и до истинско чудо.

Отиваме в посока Франция и филма Видението“, чиято история е повече от любопитна – младо момиче твърди, че е било посетено от Дева Мария и това нейно твърдение го превръща в свещена легенда за местните хора. Поради тази причина журналистът Жак Маяно е изпратен на място, за да разбере за какво става въпрос, но това, което осъзнава, е далеч от всичко, което си е представял. Режисьор на филма е Ксавие Джаноли.

Завършвам с един италиански филм – Момичето от лабиринта, на режисьора Донато Каризи. В главната роля е американският титан Дъстин Хофман, който, разбира се, е дублиран на италиански, но на кого му пука, когато филмът разказва за отвлечено момиче, което се връща в реалността абсолютно неадекватно и в шок. Къде е било? С кого е било? Това са въпроси, на които не ви обещавам категоричен отговор, но пътят до търсенето му си струва. Особено когато ви придружава не кой да е, а Дъстин Хофман.

Качествен Хелоуин с качествено кино

Както е ясно, специалната селекция на Neterra.TV+ с филми, подходящи за Хелоуинско настроение, ще бъде достъпна и след 1 ноеври, което е страхотен плюс, тъй като ще можете да удължите „уплашеното“ настроение по-дълго време. А и кой не обича да гледа качествено кино, от което да настръхва и да не гаси лампите… ей така, за всеки случай.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *