БГ КиноКиноДокументални филми!

https://blog.neterra.tv/wp-content/uploads/2021/02/movie-or-film-background-j7flna8-1280x853.jpg

Обичаме документални филми! Документалните филми разказват истински истории, които вълнуват не по-малко от художествените. Документалният жанр може да ви предложи много и най-разнообразни теми и истории, за които може би не знаете достатъчно или по често нищо. Затова ви предлагаме една селекция от документални филми, които са само на клик разстояние и може да гледате на платформата на Neterra.TV+.

Да ходиш по вода 

Режисьорът Андрей Паунов създава документален филм за „Плаващите кейове” на Кристо, като лентата е портрет на самия художник. „Този филм е направен в колаборация с Кристо, той е монтиран в сградата му. Когато започнахме да го правим, основната идея беше как можем да покажем есенцията на изкуството на Кристо и начина, по който то се случва”, сподели Андрей Паунов по време на българската премиера на филма. Ние го препоръчваме горещо!

Стихията Медея

Филмът е част от фестивала Master of Art. Лентата разказва историята на получилия приза „Културно събитие на 2019 г.“ проект и спектакъл „Медея“, дело на Снежина Петрова. Древногръцката трагедия “Медея“ е една от рядко играните пиеси в съвременния театър. Затова Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „Медея“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. Найо Тицин следи целия процес и като резултат прави този любопитен филм.

Татко снима мръсни филми

Един изключително спорен и дори скандален проект, който се появи през 2011 година. Филмът проследява издигането на Стивън Х. Апостолоф от източноевропейски емигрант до продуцент и режисьор на нискобюджетни еротични филми през 60-те и 70-те години. Филмът съдържа невиждани преди архивни кадри от заснемането на „Оргията на мъртвите“ – най-известният филм на Апостолоф. Показва неговите бурни отношения с печално известния Ед Ууд и падението му в края на 70-те, след появата на хардкор порнографията.

Георги и пеперудите

Запознайте се с доктор Георги Лулчев. Той е психиатър и невролог и от много години е директор на „Дом за възрастни с умствена изостаналост“ в село Подгумер. Това е може би един от най-личните, чувствителни и трогателни нови български документални филми, който може да видите. „Георги и пеперудите“ излиза през 2004-а и прави фурор. До този момент се смята за един от най-успешните родни документални филми. Историята проследява доктор Лулчев и неговата работа с неговите пеперуди. През призмата на хората от Дома за възрастни с умствена изостаналост и работата на д-р Лулчев, зрителят се запознава с една различна гледна точка към човека и човешкото. „Георги и пеперудите“ представя на зрителите един мистериозен и непознат свят по най-човешкия възможен начин. Филмът е трогателен и дори може да ви разплаче.

Момчето, което беше цар  

Както може да предположите от името, филмът разказва историята на един цар. А именно на Симеон Сакскобурготски. Режисьорът Андрей Паунов проследява историята на българския цар от 6-годишната му възраст, когато баща му цар Борис III умира, през изгонването му от България в началото на социалистическия режим, до връщането му тук под формата на министър-председател на Република България. Филмовата премиера се състои още през 2012 година. „Момчето, което беше цар“ е любопитна хроника на един човек, на титлите, на политичеките режими и промените, които са се случили у нас.

Всички филми от селекцията и още много други може да откриете в категория „Документални филми“ на Neterra.TV+.

Искате да четете още статии, свързани с българското кино? 

Йордан Радичков в „Черказки хроники“ | Blog Neterra.TV

Филмът „Кръвта на пеликана“ | Blog Neterra.TV

Българските филми „Урок“ и „Слава“ в Neterra.TV+

Коментари

Зорница Аспарухова

Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Neterra.TV е за кино и телевизия. Блогът ви дава идеи кои филми да гледате. Разказва ви за световноизвестни актьори, техните кино и ТВ постижения и много други любопитни моменти. Тук ще намерите интервюта, дадени специални за блога на Neterra.TV, както и да слушате ТВ и кино подкаст продукции. Освен това блогът ви разкрива кои са най-новите български ТВ продукции, филми и кино фестивали в платформите на Neterra.TV и Neterra.TV+.

Контакти

Посетете ни

neterra.tv logo

Neterra.TV © 2023