Да гледаме „18% сиво“

Българското кино преживява прогрес, какъвто не сме виждали от много време насам. Филми се правят, премиерите са бляскави, актьорите и екипът стават звезди. Киното е изкуство, което най-лесно и най-приятно се доближава до множество хора. Независимо от техния социален статус или място, което обитават. Филмът „18% сиво“ е част от тази нова вълна.

„18% сиво“ е филм, базиран на роман. Част от новите български филми са именно такива. В случая говорим за романа, който направи Захари Карабашлиев звезда в родната литература.

Предистория

Малко след прибирането му от Америка, Захари събира на едно място своите приключения, обединява ги в сюжет и се ражда този чудесен и много модерен, без да бъде претенциозен роман.

18% сиво получава награда от читателите „Цветето на Хеликон“ и е сред малкото книги от български автори, класирани в първите 100 романа на инициативата Голямото четене.

Първият и вторият тираж са изчерпани. Новите издания също вече не са налични. Романът излиза повторно с добавени сцени.

За романа

Историята в „18% сиво“ проследява Зак или Захари. Той е трийсет и няколко годишен бивш фотограф, а сега служител в калифорнийска фармацевтична компания. Дни след като любовта на живота му – Стела, го е напуснала, той минава границата с Мексико, за да удави тъгата в алкохол.

В края на една луда нощ в Тихуана той попада на кървава сцена, намесва се, за да спаси чужд живот, и по чудо успява да се отърве жив със задигнатия от нападателите му ван.

Усложненията настъпват, когато в чуждия автомобил Зак намира чувал прясна марихуана. С тревата в багажника и купен на старо филмов Никон, той поема към Източния бряг.

Това пътешествие – колкото напред в пространството, толкова и назад във времето – преплита две паралелни реалности: там преди и тук сега.

В първата е необикновената му връзка със Стела, студентските години в България през 90-те, адаптацията по-късно в Америка.

Втората реалност го поставя в опасни ситуации, с които трябва да се справя, за да продължи живота си. В поредица от сцени героят прекосява континента, за да достигне крайната си цел – Ню Йорк, където го очакват и най-големите изпитания, както и истината за отсъствието на Стела.

За филма

Филмът на Виктор Чучков-син взима всички сюжетни обрати от романа на Карабашлиев, и използва част от тях, но ги ситуира в Европа, като приключението започва от мрачен Лондон. Решението за това може да се корени в много неща, но по-лесното заснемане най-вероятно е една от основните причини.

18% Сиво

И все пак „18% сиво“ мирише на Америка. В историята на Захари Карабашлиев Америка, културата, психологията и културните разлики между основния персонаж и действителността там, са една от основите за неговите приключения. И макар хората да вярват, че Америка е една по-огромна версия на Европа, то филмът на Виктор Чучков-син, доказва, че това не е точно така.

Липсата на Америка и тежката старота на Европа променят голяма част от сюжета. За сметка на това Руши Видинлиев и Доля Гавански се справят чудесно. А операторската работа, както сме се научили от множеството български сериали и реклами в последните години, е на най-високо ниво. Да, филмът изглежда чудесно.

18% Сиво

И все пак това не е точно същият роман и ако сте решили така, то е редно да се подготвите за леко разочарование. Другите неща са на ниво и „18% сиво“ минава леко и любопитно.

Особено, ако сте почитатели на българското кино. Моят съвет би бил първо да се запознаете с романа на Захари Карабашлиев, разбира се. Една чудесна книга повече, никога не е излишна.

Надяваме се, че „18% сиво“ скоро след кинопремиерата си ще бъде част и от Neterra.TV.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *