Спортът в киното

Празниците отминаха и заминаха. Всички се чувстваме преяли и понатежали. Затова смятаме, че за всеки един от нас би дошло добре едно леко раздвижване. И докато още имате останала енергия, ние ще ви стимулираме с малко спорт в киното.
В следващите няколко филма ще откриете както добри сюжети, така и достатъчно хъс, който може да ви изрита от удобния диван директно във фитнеса.

спорт в киното
Кадър от филма „Кръв и пот“
Кръв и пот

Ако сте изпуснали този чудесен филм, то това е било грешка. Пореден пример за това как спортът в киното може да ви повлияе. Майкъл Бей се завръща към старото си аз. Успява да визуализира саркастични и добре разказани екшън комедии с този филм, базиран на реални събития. Скалата, в компанията на Марк Уолбърг, играе бодибилдъра Пол Дойл.

Той и още двама негови съратници взимат участие в план за отвличане, който трябва да им донесе несметно богатство. Тъй като те са несметно глупави, нещата бързо се объркват и се озовават в ситуация, от която няма измъкване. Направен с чувство за хумор и чудесен разказ, „Кръв и пот“ е едно от нещата във филмографията на Скалата, които ще ви изненадат приятно.

Обратен гард

Историята разказва за световния шампиот по бокс Били Хоуп, който не умее да сдържа гнева и юмруците си. В следствие на това губи жена си в инцидент. По-късно дъщеря му е взета от социалните, заради избухливия си нрав и бързото харчене на пари. От върха Били стига до най-долу, където е зарязан от всички и е принуден да си търси нова работа и нов треньор.

Джейк Джиленхол е плашещо достоверен в ролята на боксьора лека категория. Веднага след финала на „Хищникът“ той започва усилени тренировки с треньор и специална диета, за да натрупа килограми. Тогава освен, че връща загубените, качва още 8 килограма.

Photo: Scott Garfield
© 2014 The Weinstein Company. All Rights Reserved.

Мускулите по корема и гърба пък дължи на скачане на въже и коремните преси, които прави ежедневно. И това се превръща в негов начина на живот в продължение на месеци. Самият Джиленхол казва, че той и режисьорът на лентата – Антъни Фукуа, решават боксовите сцени да са максимално достоверни. На Джейк му се налага да се боксира почти наистина и получава много контузии. Но това не му пречи. Той иска да е истински, реален, достоверен.

Еди Орелът

Историята е за първия британски ски скачач, участвал на зимни Олимпийски игри през 1988 г. Спортната драма изследва вдъхновяващия подвиг на родения през 1963 г. Майкъл Едуардс (Тейрън Еджертън), известен като Еди Орела.

Не много способен, но смел британски състезател по ски-скокове, който никога не престава да вярва в себе си, дори когато цяла една нация го отписва. С помощта на буйния си и чаровен треньор (Хю Джакман), Еди печели сърцата на спортните фенове по целия свят.

Пеле

Не случайно подзаглавието на този филм е: „Раждането на една легенда“. Ако се интересувате от футбол, то Пеле е едно от имената, които се изричат със смирение. Този биографичен филм разказва и защо това е така.

Историята на Краля, както го наричат най-големите фенове, е вдъхновяваща, а този филм дава прекрасна възможност на по-младите почитатели на футбола да я научат. От гетата в Бразилия до трона на най-великия – това е един наистина вдъхновяващ биографичен филм.

Аз съм Болт

Той е най-бързият мъж в света. Той вече е легенда, а е само на 33 години. В документалния филм, който излиза през 2016 година създателите проследяват историята на Юсейн Болт, която е интересна и доста вдъхновяваща.

Ако сте пропуснали, може би точно сега е моментът да го изгледате. Тичането не е за всеки, но грацията и бързината на газела, с която Болт го прави, може и да ви убеди, че и вие ще успеете. Звезди като Пеле, Неймар, Серина Уилямс и Асафа Пауъл са само част от хората, които участват, за да подсилят историята на великия ямаец.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *