Кастинг за филм: какво знаем и какво не

За да имаме успешен кастинг, без значение каква е ролята ни в него, трябва да го познаваме добре. Ето малко повече за тази важна част от филмовата продукция.

Какво е кастинг?

Кастингът е част от процеса на предварителна продукция на филм, телевизионен продукт, реклама, пиеса и други артистични форми. Той включва прослушвания на актьори за попълване на главните и съпътстващите роли.

Кой ръководи процеса?

Режисьорите и продуцентите обикновено назначават кастинг директор, който да дърпа конците. Процесът включва първично прослушване, екранен тест и допълнително прослушване. В повечето случаи директорът разполага с екип, който съдейства в административен и организационен план.

Целта на кастинг директора е да открие най-добрите възможни варианти за ролите. После ги представя на режисьорите и продуцентите, които вземат финалното решение. Повечето актьори минават през прослушвания, но има и такива, които директно получават покани. Това са или признати имена с доказан предишен опит, или нови таланти с влияние върху определени аудитории.

Защо кастингът е важен?

Кастингът (историята на Мерил Стрийп за кастинга си за „Кинг Конг“) е ключов етап от филмопроизводството, защото представянето на актьорите неминуемо влияе на мнението на зрителите и критиците. Верният избор може да тласне проекта нагоре по стълбицата на одобрението. А неподходящият може да отнеме не само от значимостта на ролята, но и от качеството на целия завършен продукт. Дори героят да е отрицателен, или направо злодей, аудиторията търси преди всичко да е достоверно представен. Намирането на точния актьор за определена роля се смята за предизвикателство, което изисква аналитично мислене, инстинкт и добро планиране.

Кои са основните етапи:

Признатите независими режисьори като Спайк Лий и Дейвид Линч имат свой индивидуален подход към кастинг процеса (Джеймс Макавой истории по време на кастинг). Но повечето следват добре отработената схема, състояща се от следните стъпки.

Разбивка на сценария

По време на този етап кастинг директорът прави дисекция на сценария и описва всяка роля с реплики. Тези описания стават част от кастинг разбивката, която съдържа допълнителна информация – като възрастова група, време и начин на поява, бележки за героя и всякакви други детайли, които ще помогнат за превъплъщението.

Разпращане на разбивката

Някои кастинг директори публикуват онлайн информация за прослушвания. Други се свързват директно с агенции за таланти. При първия вариант най-често не се споделя цялата разбивка, а във форуми или подходящи сайтове се прави търсене по целеви групи. В повечето случаи така се намират по-малко популярни лица, които обаче могат и да се окажат точното попадение. При агенциите за таланти подходът е различен. Предоставя се цялата информация с всички налични описания. Подходящите изпълнители на отделните роли се търсят в предварително създаден каталог. След вътрешния подбор агенцията изпраща своите препоръки.

Осигуряване на откъси

Има два вида прослушване: на живо и самозаписване (актьорът записва своето изпълнение и го праща за кастинг). Без значение кой ще е вариантът, на кандидата винаги се предоставят малки фрагменти от реплики, които са структуроопределящи за героя и които той трябва да възпроизведе. Това е моментът на избор – да или не.

Второ прослушване

Важно по време на кастинг (историята на Рейчъл Зеглер) е да се видят възможно най-много кандидати. Но понякога избраните са повече. Тогава се налага актьорите да бъдат прослушвани пак, докато се избере идеалният за ролята. Много се гледа и сравнява, докато изборът бъде стеснен. При това повторно явяване на изпълнителите има възможност за промяна в перспективата и откриване на нов подход към героите.

Екранен тест

Това е заснето прослушване. Актьорът се представя пред камера. Кастинг отделът го ползва за анализ на представянето – дали носи характеристиките на героя, би ли се вписал в идеята за грим и костюми, има ли химия с друг персонаж. Ако проектът има повече главни герои, е важно да се разбере дали се сработват добре.

Селекция

Докато кастинг компанията е отговорна за подбора на талантите, режисьорът и продуцентите вземат финалното решение кого да наемат. Критериите са основно два – дали актьорът пасва на ролята и дали могат да си го позволят в рамките на бюджета.

Така е на хартия. Останалото – договорки, симпатии, лични отношения, си е направо филм.

А това е супер забавен разговор между двама приятели и двама актьори:

Ако ви се четат още любопитни знайни и незнайни факти от света на киното, написани от Галина Дъбова, може да разгледате нейните предложения за филми, предрекли бъдещето, както и филми, в които хората се бунтуват.

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *