Лятно кино с „Киномания 2020“

Киното още не е загубено и сме щастливи от факта, че родният фестивал „Киномания“ пуска свое специално издание с филми – няколко, от които на класическия Уди Алън – които може да гледате на открито. Мястото е платформа А6 до НДК. Програмата на фестивала е онлайн. Киномания започна на 20.07 и ще продължи чак до средата на август. А ето нашата селекция от заглавия.

Шпионска афера „Оса“

Фестивалът ще бъде открит именно с този филми, който освен друго е и един от акцентите на фестивала. Това е последният филм на френския режисьор Оливие Асаяс „Шпионска афера „Оса“. Политически трилър, филмът проследява невероятните съдби на кубински дисиденти по време на икономическия колапс на страната в началото на 90-те години, последвал разпада на Съветския Съюз.

Филмите на Асаяс често показват как политиката и промените влият върху личните съдби на обикновените хора. Ако сте почитатели на „Облаците на Силс Мария“, „Карлос чакала“ или „Личен купувач“, то не трябва да пропускате и този.

Да разнищим Хари

Всичко, което ранният период на Уди Алън може да предложи, не е за изпускане. Тази година Киномания са решили да заложат на няколко негови филма – този е нашият фаворит. „Да разнищим Хари“ е филофофска комедия, чието име е вдъхновено от философското течение за деконструкцията.



Историята разказва за успелия писател Хари Блок, изигран от Уди Алън. Вдъхновението за героите си, Блок заимства от действителни хора от реалния живот, както и събитията, които се случват. Всичко това води до проблеми с комуникацията с всички негови познати и близки. Освен този филм, Киномания предлага още няколко заглавия от 80-те и 90-те на Уди Алън – „Всеки казва обичам те“, „Знаменитости“, „Могъщата Афродита“ и „Сладък и гаден“.

Героични каръци

Филмът на Себастиан Боренстайн е носител на награда „Гоя“ и като цяло аржентинското кино е една златна мина, в която може да откриете големи съкровища. Ако още не сте гледали нищо, започнете с този филм. Група съседи в обединяват сили, за да извършат обир спрямо безскрупулен адвокат и банков мениджър, за да си върнат откраднатите спестявания.

Действието се развива, когато Аржентина е на дъното на помитаща финансова криза. Начело на обира е Фермин, който е загубил всичко. Появяват се слухове, че откраднатите пари се съхраняват в таен трезор. Ощетените, предвождани от Фермин, групата съседи решават да организират обир, за да си ги върнат.

Как да бъдеш добра съпруга

Чудесна френска иронична комедия с Жулиет Бинош. Полет ван дер Бек и съпругът й ръководят институт за домакини в Бьорш, Елзас, от дълги години. Тяхната мисия е да обучават млади момичета в това как да бъдат перфектните съпруги. Когато мъжът на Полет внезапно умира, тя поема нещата в свои ръце и установява, че училището е пред банкрут.

Това съвпада с множество събития, които се случват накуп и карат Полет и ученичките й да преосмислят някои аспекти в живота си. „Как да бъдеш добра съпруга“ е забавна сатира на равенството между половете и свързаните с това предразсъдъци, които не са отшумели и сега, 50 години след случващото се във филма.

Окончателен доклад

Един различен филм – унгарски, на популярния режисьор Ищван Сабо. Известен професор по кардиология, който на младини е мечтал да бъде оперен певец, се връща в родното си село след като се пенсионира и става обикновен общопрактикуващ лекар. В селото той попада на неразрешени конфликти, сервилно отношение, обществено мнение, поддаващо се на слухове и фалшиви новини, и оплетена мрежа от сложни взаимоотношения.

За съжаление лекарят влиза в конфликт с кмета на селото и решава да го напусне. В търсене на начин за оцеляване, ненадейно лекарят сбъдва младежката си мечта и преоткрива себе си чрез музиката и песента.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *