„Оскар“ 2021 с 5 факта, които не знаете

„Оскар“ 2021 с 5 факта, които не знаете! Днешната статия в блога е посветена на наградите „Оскар“ 2021, които ще се раздадат на 25 април. И по-специлано на 5 факта, които може би не знаете за тазгодишното събитие. Какво е по-различното? За първи път българска актриса е номинирана в толкова важна категория, като „Поддържаща женска роля“. Много неща са за първи път. Има и доста прецеденти. Като например факта, че „малкият“ филм и стрийминг платформите взеха превес. Защо ли?

Да. Пандемията. 2021 и 2020 са години, които нито обикновеният човек е очаквал да бъдат такива, нито бизнеса, в частност кино индустрията. Холивуд буквално куца под натиска на пандемията. Много кина останаха затворени за неопределен период от време. Някои от тях даже фалираха. Голямa част от филмите закъсняха. Други се бавят. Като цяло продукциите се борят със състоянието на света в момента. Въпреки че индустрията се опитва да се съживи, няма съмнение, че предстоят тежки времена за киното.

Шоуто обаче трябва да продължи… Правило, към което филмовият бизнес винаги се е придържал. Ето защо хората, които правят, разпространяват, гледат, популяризират и пишат за филми, за пореден път се готвят за най-голямото и комерсиално филмово събитие в света – раздаването на 93-тите награди „Оскар“. Наградите „Оскар“ ще бъдат дадени на 25 април вечерта. Докато ги чакаме, ви предлагаме 5 факта, които може би не знаете за „Оскар“ 2021 и за тазгодишните финалисти.

Оскар 2021 – Факт №1

За разлика от церемонията по раздаване на наградите „Златен глобус“, в която номинираните и победителите бяха по Zoom, тук това няма да се случи. Тази година церемонията ще е на живо! Наградите „Оскар“ 2021 ще се проведат на две места – в Лос Анджелис, както обикновено, но ще бъде излъчвана от Dolby Theatre, където церемонията се провежда от 2002 година насам, и Union Station, транзитен център в града, за да няма струпване на хора.

Оскар 2021 – Факт №2

Освен Мария Бакалова, която е дебютант от страната ни, тя се оказа и най-младата дебютантка номинирана тази година.

(Кликни върху всяко име и ще видиш последните интервюта на всеки.)

Останалите, които за първи път получават номинация за престижното отличие, са:

Всички те са дебютанти.

Оскар 2021 – Факт №3

Червеният килим, емблема на церемонията, също ще се състои, но на открито място и в намален състав. Нищо обаче не е напълно решено, казват от организацията. Плановете могат да се променят в зависимост от различни фактори, включително здравни ограничения, колко хора ще решат да присъстват на церемонията, както и метеорологичните условия.

Оскар 2021 – Факт №4

Академията няма да провежда никакви лични събития, включително прожекции за номинации, задължителният обяд на номинираните или други програми. Традицията ще бъде нарушена и по време на самата церемония. По принцип победителите от предходната година, представящи своята категория, но за противоположния пол, дават наградата на тазгодишния победител. Този път ще бъде различно. От Академията потвърждават, че единствените хора, които ще имат право да присъстват на Оскарите, ще бъдат самите номинирани, техните гости и водещите на церемонията.

Оскар 2021 – Факт №5

Ето и няколко изненади от номинираните. Тази година за първи път в категория „Режисура“ са намонирани две жени – Клои Жао за „Земя на номади“ и Емерал Фенел за „Момиче с потенциал“. Освен това Реджина Кинг не е номинирана за дебюта си „One Night in Miami“, за което някои хора негодуваха. И за капак на всичко, имаме номиниран режисьор от Дания за филм, който не е в основната осмица на „Филм на годината“, но е в международната категория – става дума за Томас Винтерберг и „Още по едно“.

Какво ще се случи на самата церемония и кои ще са останалите изненади, предстои да разберем. За това не пропускайте статията ни с коментар за победителите, която ще излезне на 29-ти април. 🤩

За самите наградени и за любопитните факти от самата церемония може да гледате и слушата и самата Стаси Айви. „Оскар 2021“ ще е основната тема на следващия LifeChat в страницата на Neterra.TV във Facebook в началото на месец май. Това събитие не е за изпускане! 😀 А кои ще са нейните гости, е, това също предстои да разберем! ⭐️

Ако случайно сте пропуснали разговора за думите и музиката в киното на Стаси с Максим Ешкенази и Александър Чобанов, този линк ви дава възможност да наваксате с информацията.

Ако още ви се чете, ето още няколко любопитни предложения в блога ни:

Филми със сюжет, в който има лъжа, измама или шега

Филмовите акценти от тазгодишните награди „Златен глобус“

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *